Δελτίο Τύπου για το Βραβείο Νέμιτσας 2013

Σε συνέντευξη τύπου το πρωί το Ιδρυμα «Τάκης και Λούκη Νέμιτσας» παρουσίασε το βραβείο Νέμιτσας 2013, που φέτος είναι στη Φυσική και απονέμεται στον καθηγητή Γιώργο Ευσταθίου του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Τάκης Νέμιτσας, όπως και η αντιπρόεδρος Λούκη Νέμιτσα ανέφεραν ότι η βράβευση φέτος είναι η 4η στη σειρά και αναμένεται να είναι τόσο πετυχημένη όσο και οι προηγούμενες. Αυτό δε, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω οικονομικής κρίσης οι οποίες έχουν επηρεάσει αισθητά-όπως όλους-και το Ίδρυμα.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις επτά το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα επιδώσει το βραβείο στον καθηγητή Ευσταθίου.

Αξίζει να σημειωθεί-και είναι συγκινητικό- ότι στην τελετή βράβευσης θα παραστούν μαζί με την οικογένεια τού βραβευομένου και οι γονείς του που μετανάστευσαν στην Αγγλία το 1950.

Στο επιστημονικό έργο του καθηγητή Ευσταθίου αναφέρθηκε εκτενώς ο συντονιστής τού Ιδρύματος Μάριος Μαυρονικόλας, τονίζοντας ότι ο καθηγητής Ευσταθίου είναι διεθνώς γνωστός για την σημαντική επιστημονική του συνεισφορά στην αστροφυσική και την κοσμολογία. Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Ευσταθίου έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο δορυφόρο PLANCK διά του οποίου συνελέγησαν γαλαξιακές παρατηρήσεις που οδήγησαν στον προσδιορισμό δομών του σύμπαντος. Το Ίδρυμα ,τόνισε ο κ. Μαυρονικόλας, είναι πολύ περήφανο για τη φετινή βράβευση.«Το ίδρυμα Νέμιτσας θα τιμήσει τον καθηγητή Ευσταθίου αλλά και ο καθηγητής Ευσταθίου τιμά το Ίδρυμα με τη συμπερίληψη του βραβείου Νέμιτσας στην αξιόλογη συλλογή διεθνών βραβείων πού έχει εξασφαλίσει» κατέληξε ο κ. Μαυρονικόλας.