Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 8η απονομή του Βραβείου «NEMITSAS 2018»

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου «NEMITSAS 2018», που διοργανώνει για 8η κατά σειρά χρονιά το Ίδρυμα «Τάκης και Λούκης Νέμιτσας».

Ενός θεσμού βραβείων ο οποίος εκπληρώνει το όραμα και τον στόχο που έθεσαν με τη δημιουργία του Ιδρύματος οι φίλτατοι Τάκης και Λούκη, όσον αφορά την αναγνώριση και την επιβράβευση της δράσης που ανέπτυξαν κορυφαίοι Κύπριοι επιστήμονες σχετικά με την ειδικότητά τους, διαπρέποντας στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Το Ίδρυμα «Τάκης και Λούκης Νέμιτσας» πιστό στους ιδρυτικούς σκοπούς της λειτουργίας του τόσο μέσα από την καθιέρωση του εν λόγω θεσμού βραβείων όσο και μέσα από το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει, έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να αναδείξει τα κομβικής σημασίας και με διεθνή αντίκτυπο επιτεύγματα συμπατριωτών μας, σε διάφορους τομείς της τέχνης και της επιστήμης.

Πρόσθετο στόχο του Ιδρύματος, αποτελεί η ενθάρρυνση με πρακτικό τρόπο των νέων ανθρώπων, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες και επιδιώκοντας την αριστεία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις εμπειρίες τους συμβάλλοντας στην επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση που έλαβε η κριτική επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιου του Ιδρύματος να απονείμει το βραβείο στην Αναστασία Αϊλαμάκη, τιμώντας τη συμβολή της στην εξέλιξη του τομέα της Πληροφορικής, εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την πιο πάνω επιδίωξη.

Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι πρόκειται για έναν τομέα, ο οποίος αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της σύγχρονης ζωής και στον οποίο οι εξελίξεις σημειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, η δράση που ανέπτυξε η κα Αϊλαμάκη, αποδεικνύεται σπουδαίας σημασίας και δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση των κριτών να της αποδώσουν την αποψινή τιμητική διάκριση.

Συνεπεία των πλούσιων σπουδών της στην επιστήμη των υπολογιστών, της ενασχόλησης της με τα πεδία της διαχείρισης δεδομένων, της αρχιτεκτονικής και των δικτύων των υπολογιστών, η κα Αϊλαμάκη έχει επιτύχει να διαγράψει μία διακεκριμένη πορεία στον ακαδημαϊκό, επιστημονικό και επιχειρηματικό χώρο.

Το ερευνητικό έργο στο οποίο επιδόθηκε με όραμα τη δημιουργία μίας τεχνολογίας που να στοχεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση προβλημάτων της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης εποχής, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της γνώσης και των εφαρμογών, δίνοντας απαντήσεις σε θέματα που άπτονται επιστημονικών πεδίων, όπως για παράδειγμα αυτού της υγείας, των νευροεπιστημών και της αστρονομίας.

Προσηλωμένη παράλληλα καθ’ όλη την πορεία της, στην αριστεία της έρευνας και της εκπαίδευσης, διδάσκει την αξία της διατήρησης υψηλών προτύπων στους μαθητές της, επιτυγχάνοντας μέσα από το δικό της παράδειγμα να τους εμπνεύσει και καθοδηγήσει, με αποτέλεσμα να διακρίνονται και οι ίδιοι μέσω των δικών τους επιτευγμάτων.

Κυρία Αϊλαμάκη, η πολυποίκιλη προσφορά σας έχει ήδη αναγνωριστεί με το πλήθος των βραβεύσεων των οποίων έχετε μέχρι στιγμής αξιωθεί, τιμώντας τον εαυτό σας, την επιστήμη σας και την ιδιαίτερη πατρίδα σας.

Είμαι βέβαιος ότι η νέα αυτή διάκριση θα αποτελέσει ακόμα ένα ακόμη κίνητρο για εσάς έτσι ώστε να αναπτύξετε ακόμη περισσότερες δράσεις για την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Αναμφίβολα, η πλειάδα των συμμετοχών που κατατίθενται κάθε χρόνο στον θεσμό των βραβείων και το ευρύ πεδίο επιστημών και τεχνών στο οποίο διαπρέπουν οι υποψήφιοι, αποδεικνύει το αξιόλογο του δυναμικού και των ικανοτήτων που διαθέτει η πατρίδα μας.

Είναι σε αυτό το δυναμικό και στην ανάδειξη των ικανοτήτων του που επενδύουμε και εμείς, προκειμένου να δοθεί η ώθηση που χρειάζεται η Κύπρος, παρά το μικρό πληθυσμιακά της μέγεθος, για να πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο οικονομικό, τεχνολογικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Μέσα από τις βραβεύσεις του ιδρύματος και άλλες βραβεύσεις σημαντικών παραγόντων του τόπου αναδεικνύονται οι επιστήμονες μας που διακρίνονται στο εξωτερικό, που έχουν δημιουργήσει καινοτόμες εφευρέσεις που προσφέρουν ευρύτερα στην ανθρωπότητα. Παρά το μέγεθος η προβολή και η αξία της Κύπρου είναι μεγαλύτερου και ευρύτερου μεγέθους. Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι πραγματικότητα και σας ευχαριστούμε για τις επιστημονικές σας μελέτες.

Μέλημα και επιδίωξή μας από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, μέσα από τον σχεδιασμό, την υιοθέτηση και την προώθηση εφαρμόσιμων προτάσεων, είναι να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για τους επιστήμονες μας και να τους παρέχουμε τα απαραίτητα εχέγγυα έτσι ώστε να εξελίξουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες στην έρευνα και την καινοτόμο δράση.

Και είναι στο πλαίσιο αυτό που θεωρείται ανεκτίμητη τόσο η ανιδιοτελής πρωτοβουλία του Τάκη και της Λούκης Νέμιτσας να δημιουργήσουν το Ίδρυμα, δωρίζοντας μέρος της περιουσία τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η αμισθί προσφορά υπηρεσιών που παρέχει το Διοικητικό και το Ακαδημαϊκό Συμβουλίου, ο Γραμματέας, ο Συντονιστής και οι διάφορες επιτροπές του Ιδρύματος.

Είναι μέσα από αυτή τους την πρωτοβουλία που αφενός ενισχύονται οι δικές μας προσπάθειες και σχεδιασμοί που προανέφερα, και αφετέρου μας δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίσουμε το έργο καταξιωμένων συμπατριωτών μας.

Καταλήγοντας θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τόσο την κα Αναστασία Αϊλαμάκη που παραλαμβάνει απόψε το βραβείο, όσο και το σύνολο των αξιόλογων υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό, εκφράζοντας την περηφάνια, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού λαού για τη διακεκριμένη πορεία τους.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ και να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας και προς τη Διεθνή Επιτροπή Κριτών για το ομολογουμένως δύσκολο έργο της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων και την επιλογή, το Διοικητικό και το Ακαδημαϊκό Συμβουλίου, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή και το σύνολο των υποστηρικτών του Ιδρύματος που ενισχύουν τη λειτουργία του.

Χάρις στη δική σας συστράτευση για την επίτευξη των ευγενών σκοπών του Ιδρύματος «Τάκης και Λούκης Νέμιτσας», η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να σεμνύνεται για το σπουδαίο έργο που αυτό επιτελεί.

Συγχαίρω για άλλη μία φορά την τιμωμένη, αλλά και το ίδρυμα Τάκης και Λούκη Νέμιτσα για την πρωτοβουλία του.