Βραβείο Νέμιτσας 2012

Το Βραβείο NEMITSAS 2012 στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ απονεμήθηκε στο Διακεκριμένο Καθηγητή Εμβιοϊατρικής Μηχανικής (Biomedical Engineering) από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στο Davis Δρ. Κυριάκο Α. Αθανασίου σε τελετή που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2012 στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, στη νέα αίθουσα που έχει ειδικά ανεγερθεί για τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η τελετή τελούσε υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και συμπεριλαμβάνετο στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Δρ. Κυριάκος Α. Αθανασίου

Ο καθηγητής Κυριάκος Α. Αθανασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα και σπούδασε και διέπρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι ανακαλύψεις του στην Τεχνολογία Βιοϊατρικής Μηχανικής έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη προϊόντων που διασώζουν ζωές και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια ασθενείς ανά την υφήλιο.

Η θρυλική εφεύρεση από τον Καθηγητή Αθανασίου της διοστικής διοχέτευσης φαρμάκων μέσα στο οστό είναι πολύ σημαντική σε ασθενείς με κακή περιφερειακή αγγείωση, για τους οποίους η αγγειακή προσπέλαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα βιοδιασπώμενα εμφυτεύματα που ανακάλυψε ο Καθ. Αθανασίου, αποτελούν μια εναλλακτική λύση προς τα μεταλλικά εμφυτεύματα που παρέχει το πλεονέκτημα ότι η απόσυρση τους δεν είναι αναγκαία με την επούλωση του τραύματος.