Ομιλία κ. Τάκη Νέμιτσα Προέδρου του Ιδρύματος

κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Καλησπέρα σας.

Σας ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε που μας δώσατε την ευκαιρία να οργανώσουμε στον ωραίο αυτό χώρο του Προεδρικού Μεγάρου τη τελετή βράβευσης στη Κλασσική Μουσική.

Ύστερα από την 1η Βράβευση στις Ιατρικές Επιστήμες το Νοέμβριο του 2010, κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε μέσα σε δέκα μήνες όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται σε ένα πολύ διαφορετικό τομέα, τις Τέχνες, και απονέμουμε απόψε το βραβείο Νέμιτσας 2011 στη Κλασική Μουσική.

 

Οι καλλιτέχνες που βραβεύονται είναι δύο καταξιωμένοι πιανίστες,

ο Συπριέν Κατσαρής    και    ο  Μαρτίνος Τιρίμος

οι οποίοι, με τις εκτελέσεις τους στο πιάνο, σκορπούν αγαλλίαση και συγκινήσεις σε κάθε ακροατήριο που έχει την τύχη να τους ακούσει. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς γιατί κάνουν τη μικρή μας χώρα γνωστή με ένα πολύ ξεχωριστό τρόπο, αυτό της Κλασσικής Μουσικής.

Με την ταυτόχρονη βράβευση των δύο μουσικών μας, το Ίδρυμα δεν επιλέγει πρώτο ή δεύτερο. Το βραβείο απονέμεται εξίσου και στους δύο βιρτουόζους του πιάνου γιατί στην Τέχνη, και ιδιαίτερα στη Μουσική, ο κάθε δημιουργός έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρίσματα με τα οποία γοητεύει και μιλά στη ψυχή του καθενός από εμάς.

Το Βραβείο Νέμιτσας 2011 απονέμεται σήμερα, στον πιο επίσημο χώρο της Κύπρου, το Προεδρικό Μέγαρο, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σαν ύψιστη τιμή στους καλύτερους μουσικούς με διεθνή εμβέλεια που έχει να παρουσιάσει σήμερα η Κύπρος.

Ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με πολλά απρόβλεπτα και δυσάρεστα προβλήματα και η χώρα μας δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτά. Ο πολιτισμός, όμως, οι γιορτές και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η αποψινή, είναι πνευματική τροφή που πρέπει να ενθαρρύνεται και να προβάλλεται ακόμα και κάτω από τους πιο δύσκολους καιρούς για να στέλλει το μήνυμα ότι η ζωή προχωρά ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα και τελικά θριαμβεύει.

Η σημασία των τεχνών και ιδιαίτερα της Μουσικής στην ανάπτυξη του πολιτισμού διαμέσου των αιώνων, είναι τεράστια. Η Μουσική είναι η γλώσσα όλων των ανθρώπων και εκφράζει τα πιο βαθιά συναισθήματα που κάποτε μπορεί μερικοί άνθρωποι να μην μπορούν να πουν με λόγια.

Αν πάμε πίσω στην ιστορία, θα δούμε πως, οι παλιοί βασιλιάδες και άρχοντες της Ευρώπης συντηρούσαν και υποστήριζαν τους μεγάλους συνθέτες όπως ο Μπαχ, ο Μότσαρτ, ο Χάιτεν και άλλοι, με στόχο να γράφουν μουσική. Τους ζητούσαν να συνθέτουν ειδικά έργα για αυτούς, όπως και για τις διάφορες γιορτές που έκαναν τότε. Ενώ οι περισσότεροι από τους άρχοντες αυτούς της τότε εποχής ξεχάστηκαν, τα ονόματα αυτών τους οποίους συντηρούσαν, των συνθετών που έγραφαν Μουσική, έχουν μείνει για πάντα και η Μουσική που έγραψαν θα ακούγεται όσο υπάρχει και η ανθρωπότητα.

Το πιάνο ειδικά, θεωρείται ο βασιλιάς των οργάνων. Νομίζω πως η πολυφωνικότητα και ο τόσο πλούσιος ήχος του αξίζει αυτό τον τίτλο γι’ αυτό ίσως έχει και το πιο μεγάλο ρεπερτόριο από όλα τα άλλα όργανα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες σε διάφορους τομείς της Ιατρικής διαπίστωσαν ότι η Κλασική Μουσική έχει ευεργετική επίδραση σε πολλές ψυχικές και άλλες ασθένειες. Υπάρχει χαρακτηριστικά η έντονη φήμη ότι αν κάποιος ακούει μουσική του Μότσαρτ ορισμένα λεπτά την ημέρα, τότε αυξάνεται ο βαθμός της νοημοσύνης του. Το περίεργο ακόμα είναι ότι το κάθε κλασσικό κομμάτι όσες φορές και να το ακούσουμε, βρίσκουμε πάντα κάτι καινούργιο που να μας συγκινήσει και να μας αρέσει ακόμα περισσότερο.

Εκείνο όμως που είναι απόλυτα βέβαιο είναι ότι η Κλασική Μουσική εξυψώνει τον άνθρωπο, καλλιεργεί το χαρακτήρα του και τον κάνει πιο ήρεμο και πολιτισμένο.

Με όλες αυτές τις σκέψεις κατά νου και με άοκνες προσπάθειες και πάρα πολλή δουλειά από τους εκλεκτούς μας συνεργάτες και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος μας, έχουμε τη ξεχωριστή χαρά να παρουσιάσουμε απόψε τους

Μαρτίνο Τιρίμο και Συπριέν Κατσαρή

και να τους τιμήσουμε με το βραβείο Νέμιτσας 2011, το βραβείο της Κύπρου που έχει καθιερωθεί να απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό τομέα.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την Εθιμοτυπία και το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου για τη μεγάλη βοήθεια που μας έχουν με πολλή ενθουσιασμό προσφέρει για τη διοργάνωση  της αποψινής τελετής. Χωρίς τη δική τους βοήθεια, η διοργάνωση δεν θα μπορούσε να ήταν τόσο επιτυχής.

Ευχαριστώ επίσης τον Άντη Παρτζίλη και την Display Art για το ωραίο σκηνικό και γενικά για τη παρουσίαση  που όλοι απολαμβάνουμε απόψε.

Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς που είστε μαζί μας απόψε και λαμπρύνετε με τη παρουσία σας τη τελετή αυτή.

Λευκωσία 16/9/2011

Τάκης Νέμιτσας