Ομιλία κ. Ελευθέριου Π. Ιωάννου Μέλους του Δ.Σ. του Ιδρύματος

Ομιλία κατά την απονομή του βραβείου Νέμιτσα

Για την κλασσική μουσική

Ελευθέριος Π Ιωάννου

16 Σεπτεμβρίου, 2011

 

«Κύριε Πρόεδρε,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Στη ζωή λίγα πράγματα είναι τόσο ευχάριστα όσο η γνήσια αναγνώριση προσφοράς προς τη πατρίδα. Πολύ περισσότερο γιατί στη σημερινή εποχή τα πράγματα είναι περίπλοκα. Η προσφορά δεν μετριέται πλέον με νίκες στα πεδία των μαχών, μετά τις οποίες η στέψη του νικητή ήταν αυτονόητη πράξη.

Σήμερα, και ιδιαίτερα για την αποψινή περίπτωση, ισχύει αυτό που είπε ο Ιουλιανός πριν 1650 τόσα χρόνια. (Και ας επιτραπεί η ρήση, έστω και αν ο Ιουλιανός χαρακτηρίστηκε ‘αποστάτης’).

«Κανείς δεν μπορεί να παραβγεί σε ευγενική καταγωγή όποιον από μόνος του χαρίσει στους προγόνους του και στην πατρίδα του καινούργιο τίτλο λαμπρότητας» (Άπαντα Ι, σελ.175).

Ακριβώς, οι δύο τιμώμενοι σήμερα έχουν, ο καθένας από μόνος του, δώσει στην Κύπρο μας ένα καινούργιο τίτλο λαμπρότητας.

Χάρις στο Ίδρυμα που ο Τάκης και η Λούκη Νέμιτσα πρωτοποριακά δημιούργησαν, δίνοντας για αυτό την περιουσία τους, η χώρα μας έχει εμπλουτιστεί με την δυνατότητα να βραβεύει τους άριστους κάθε χρόνο από τα παιδιά της που δραστηριοποιούνται διεθνώς, έχουν σημαντική προσφορά προς την ανθρωπότητα και που, με την προσφορά τους, τιμούν την πατρίδα τους.

Η βράβευση τη φετινή χρονιά είναι στον τομέα της κλασσικής μουσικής.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο, πρώτα για τον εντοπισμό όλων των μουσικών ταλέντων που βρίσκονται στην Κύπρο ή είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό και στη συνέχεια προβαίνοντας σε μια πρώτη αξιολόγηση του έργου τους.

Παρά το μικρό μέγεθος της Κύπρου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αρκετά αξιόλογα ταλέντα (Ε/Κ, Τ/Κ και άλλοι) που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και το εξωτερικό σε διάφορους τομείς της κλασσικής μουσικής. Λόγω της ποικιλίας και ιδιαιτερότητας του κάθε τομέα, η σύγκριση και η επιλογή των αρίστων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Διευκόλυνε όμως το έργο της Επιτροπής το γεγονός ότι η μουσική απευθύνεται σ΄όλα τα πλάτυ και μήκη της υφηλίου, οπότε η έκταση της διεθνούς καλλιτεχνικής δραστηριότητας που ο κάθε μουσικός έχει αναπτύξει και ο βαθμός αποδοχής και αναγνώρισής του, μπορούν να αποτελέσουν κριτήρια επιλογής.

Μετά και από εκτεταμένη έρευνα κατά την οποία το Ίδρυμα είχε την τύχη να αποκομίσει απόψεις από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών και παραγόντων, που ασχολούνται με τον τομέα, έγινε σαφές ότι οι προβολείς στρέφοντα σε δύο Κύπριους μύστες της κλασσικής μουσικής οι οποίοι ξεχωρίζουν στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Αυτοί είναι οι –

Συπριέν Κατσαρής    και    Μαρτίνος Τιρίμος»

Στο σημείο αυτό ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επιγραμματικά στο ευρύτατο και πολυσχιδές έργο των δύο τιμωμένων ανδρών και προέτρεψε το ακροατήριο να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες τους

www.cyprienkatsaris.net και

www.martinotirimo.com

όπου, εκτός από μία πληθώρα από πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, θα απολαύσουν αριστοτεχνικές εκτελέσεις διασήμων έργων από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Και συνέχισε –

« • Με όλα αυτά υπόψη, και σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Επιλογής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Τάκη και Λούκη Νέμιτσα θεώρησε ότι η καταξίωση των δύο αυτών μουσουργών που προβάλλουν την Κύπρο και τον πολιτισμό της διεθνώς, δικαιολογεί τη βράβευσή τους για το τιτάνιο έργο που ο καθένας ευτύχησε να επιτύχει. Οι δυο μας καλλιτέχνες, ο καθένας με τα δικά του προσωπικά χαρίσματα, ακολουθώντας διαφορετικές πορείες, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό την αφοσίωση στην τέχνη, τη σοβαρότητα και τη σκληρή δουλειά κατόρθωσαν να φθάσουν στη δική τους ατομική κορφή από όπου σκορπούν ιδιαίτερες συγκινήσεις στον καθένα μας.

Το Ίδρυμα «Takis & Louki Nemitsas Foundation» έχει τη μεγάλη ευχαρίστηση να βραβεύσει τον Συπριέν Κατσαρή και τον Μαρτίνο Τιρίμο αναγνωρίζοντας τους ως πανάξια τέκνα της Κύπρου μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγχαίρει θερμά τους δύο βραβευθέντες και τους εύχεται περαιτέρω επιτυχίες. Ταυτόχρονα, ευχαριστεί εγκάρδια όσους εργάστηκαν για την Επιλογή και ιδιαίτερα τις κυρίες Λούκη Νέμιτσα και Λίτσα Κουταλάρη – Ιωάννου για την επίπονη δουλειά που έχουν κάμει.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να τελειώσω συγχαίροντας τον Τάκη και τη Λούκη Νέμιτσα που έβαλαν στην πράξη την προτροπή του Σολομώντος:

«Δίδου σοφώ αφορμήν και σοφώτερος έσται»

(Παροιμίαι Θ9)»

 

 

Ελευθέριος Ιωάννου

Κύπρος, Σεπτέμβριος 2011