Ομιλία κ. Τάκη Νέμιτσα, Προέδρου του Ιδρύματος κατά τη τελετή βράβευσης στις 23 Νοεμβρίου 2010

κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας

Μακαριότατε, κ. Υπουργοί

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

 

Καταξιωνόμαστε σήμερα, ένα μόλις χρόνο από τη δημιουργία του Ιδρύματος μας, να απονέμουμε το πρώτο μας βραβείο σε δύο κορυφαίους Κύπριους επιστήμονες, στον Ιατρικό τομέα, το τομέα βράβευσης που αποφάσισε το Δ.Σ. του Ιδρύματος για το 2010.

Η δουλειά που επιτελέστηκε μέσα σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είναι τεράστια. Όλο το Δ.Σ. του Ιδρύματος δούλεψε μεθοδικά, με τη βοήθεια πολλών παραγόντων, όπως διακεκριμένων καθηγητών από τη Κύπρο και  από το εξωτερικό, με τη συμπαράσταση  των Υπουργείων, Εξωτερικών, Παιδείας και Υγείας, του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών και των Κυπριακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κατορθώσαμε να μεταφέρουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου που υπάρχουν Κύπριοι, το μήνυμα της Ίδρυσης του Nemitsas Foundation. Ο σκοπός και οι στόχοι του οποίου είναι η βράβευση καταξιωμένων Κύπριων επιστημόνων οι οποίοι κάνουν εφευρέσεις και ανακαλύψεις που βοηθούν την ανθρωπότητα και τιμούν τη μικρή μας πατρίδα.

Στοχεύσαμε το πρώτο βραβείο να δοθεί στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του.

Βασιστήκαμε για τις ακαδημαϊκές πτυχές και διαδικασίες του ιδρύματος, στις  άοκνες και πολλαπλές συνεισφορές του Κύπριου διακεκριμένου καθηγητή του Imperial College Αντώνη Κωνσταντινίδη τον οποίο επιθυμώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και από το βήμα αυτό. Χωρίς τη βοήθεια του, η σημερινή απονομή δεν θα ήταν δυνατό να γίνει πραγματικότητα.

Ευχαριστώ επίσης τον Υπουργό Παιδείας & Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου που ήταν ίσως ο πρώτος που εμπιστευτήκαμε την ιδέα μας αυτή και μας ενεθάρρυνε να προχωρήσουμε. Στη συνέχεια μας γνώρισε τον Καθηγητή Κωνσταντινίδη ο οποίος εξελίχθηκε η ψυχή του Ιδρύματος.

Για την επιλογή των ατόμων που θα βραβευτούν διαμορφώσαμε μια ανεξάρτητη ομάδα από κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς για να εξασφαλίσουμε αντικειμενικότητα υψηλών προτύπων.

Αυτή η ομάδα των Ακαδημαϊκών που αποτελεί, μαζί με τους συνεργάτες τους τη Διεθνή Επιτροπή των Κριτών του Ιδρύματος μας στις Ιατρικές Επιστήμες, επέλεξε ύστερα από πολύμηνο και βαθύτατο προβληματισμό να βραβεύσει, ανάμεσα από τις 30 αιτήσεις που πήραμε, όλες με υψηλή ποιότητα και αξιόλογες εφευρέσεις στην Ιατρική, δύο κορυφαίους Κύπριους επιστήμονες τους οποίους τιμούμε σήμερα και που οι ίδιοι όμως τιμούν μεγαλόπρεπα την Κύπρο με τα επιτεύγματα τους.

 

Αυτοί είναι:-

 

Ο καθηγητής Ελευθέριος Διαμαντής με έδρα στον Καναδά,

στη Βασική Βιοιατρική Έρευνα και

Ο καθηγητής Κύπρος Νικολαίδης με έδρα στο Λονδίνο,

στη Κλινική Ιατρική Έρευνα.

 

Σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος της 1ης Βράβευσης.  Έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες για τη 2η Βράβευση που θα γίνει το Νοέμβριο του 2011 και οι προεργασίες για την 3η του 2012 που θα συμπέσει με τη Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να γίνουν αυτά που έγιναν και να ολοκληρωθούν αυτά που πρέπει να γίνουν, χρειάζεται ακόμα επίπονη και επίμονη δουλειά και μεθόδευση γεμάτη όμως ενθουσιασμό και συγκινήσεις.

Εμείς, οι ιδρυτές, έχουμε αφιερώσει όλη την ενεργητικότητα και το χρόνο μας για την επιτυχία του πιο ωραίου έργου της ζωής μας και χαιρόμαστε που ζούμε και είμαστε καλά και μπορούμε να απολαμβάνουμε την χαρά και τη συγκίνηση της προσφοράς μας.

Με τη δομή και την οργάνωση που δημιουργούμε, μεθοδεύουμε τη συνέχιση της προσφοράς του Ιδρύματος στον τόπο μας και μετά από εμάς, γιατί το Ίδρυμα δημιουργήθηκε για να υπάρχει πάντα, να αναπτύσσεται και να τιμά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους κορυφαίους Κύπριους επιστήμονες.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη γυναίκα μου Λούκη για τη μεγάλη της συνεισφορά στην επίτευξη του ωραίου αυτού σκοπού και όλους τους φίλους και συνεργάτες εντός και εκτός του Ιδρύματος που δούλεψαν με πολύ αγάπη και δυναμισμό για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μόλις έχει επιστρέψει στην Κύπρο από το εξωτερικό και τιμά με την παρουσία του τους κορυφαίους Κύπριους επιστήμονες και το νέο τούτο Ίδρυμα της Κύπρου το Takis & Louki Nemitsas Foundation το οποίο αφιερώνουμε στη Κυπριακή Δημοκρατία και τη μελλοντική της εξέλιξη που ευχόμαστε να είναι σύντομα αυτή που όλοι επιθυμούμε.

Με τις σκέψεις αυτές, σας καλωσορίζω όλους απόψε στη πρώτη Τελετή Βράβευσης και σας ευχαριστώ θερμά για τη τιμή που μας κάνατε με τη παρουσία σας.

Τάκης Νέμιτσας

23/11/2010