Ομιλία του καθηγητή κ. Νίκανδρου Μπούρα, Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Κριτών (International Prize Selection Committee) κατά την απονομή των βραβείων NEMITSAS στις 23 Νοεμβρίου 2010

κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Μακαριώτατε,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων για την απονομή του Πρώτου Βραβείου του Ιδρύματος Νέμιτσας στις Ιατρικές Επιστήμες ήταν μακρόχρονη  και επίπονη. Αυτό οφείλεται αφ’ ενός μεν στον μεγάλο αριθμό υποψηφίων, αφ΄ετέρου στην εξαιρετικά υψηλή στάθμη των επιστημονικών επιτευγμάτων τους, γεγονός για το οποίον η Κύπρος θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανη.

Η Διεθνής Επιτροπή των Κριτών απευθύνθηκε σε προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους στο αντικείμενο του κάθε υποψηφίου, από τους οποίους εζήτησε να αξιολογήσουν, ανεξάρτητα μεταξύ τους, το έργο των υποψηφίων. Διεθνείς προσωπικότητες από το ευρύ φάσμα των Ιατρικών Επιστημών γνωμοδότησαν λεπτομερώς και εμπεριστατωμένα για τις επιστημονικές επιτεύξεις των υποψηφίων με βάσει τα διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά κριτήρια.

Μετά από σχολαστική και επίπονη διαδικασία και με βάση τις αξιολογήσεις που έλαβε η Διεθνής Επιτροπή  Κριτών από τους  αξιολογητές,  εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος την βράβευση του καθηγητή Ελευθερίου Διαμαντή, επικεφαλής του τμήματος Κλινικής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά για τις επιτεύξεις  του στη Βασική Βιοιατρική Έρευνα και του καθηγητή Κύπρου Νικολαίδη, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής του εμβρύου στο  University College του Λονδίνου, για τις επιτεύξεις  του στην Κλινική Ιατρική Έρευνα.

Ο καθηγητής Ελευθέριος Διαμαντής είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις εργασίες του και τη συνεισφορά του στην πρώιμη διάγνωση μορφών καρκίνου, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές γενετικές και μοριακές  διαγνωστικές μεθόδους.

Ο καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης θεωρείται  ότι εισήγαγε και καθιέρωσε στον διεθνή χώρο την ιατρική του εμβρύου στην κλινική πράξη, επιτυγχάνοντας την πρώιμο διάγνωση πιθανών ανωμαλιών κατά την διάρκεια της κύησης.

Συγχαίρω βαθύτατα τους βραβευθέντες καταξιωμένους Κύπριους επιστήμονες εκ μέρους μου προσωπικά, ως Προέδρου της Επιτροπής Κριτών καθώς επίσης και των συνεργατών μου, του καθηγητή Φώτη Καφάτου της έδρας Immunogenomics στο Imperial College του Λονδίνου, αντιπροέδρου της επιτροπής, και των μελών της επιτροπής, που αποτελούσαν η καθηγήτρια Ελένη Λιάπη της έδρας Pathology & Immunology του Washington University School of Medicine στο Saint Louis των ΗΠΑ, ο καθηγητής της Νευρολογίας Λεύκος Μίντλετον, της έδρας Ageing Research του Imperial College του Λονδίνου  και ο καθηγητής Γιάννης Μαντάς της έδρας Health Informatics του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκ μέρους της Επιτροπής των Κριτών ευχαριστώ θερμά το Ίδρυμα Νέμιτσα για την τιμή που μας έκανε να μας εμπιστευθεί  αυτή την αποστολή, καθώς επίσης και τον καθηγητή Αντώνη Κωνσταντινίδη, του Imperial College του Λονδίνου για την υποστηρικτική συμβολή του στην επιτυχή διεκπεραίωση του σκοπού μας.

 

Nick Bouras
Professor Emeritus of Psychiatry
Institute of Psychiatry – King’s College London

David Goldberg Centre
HSRP Department
PO 27
London SE5 8AF