Ομιλία του κ. Τάκη Νέμιτσα κατά την τελετή απονομής του Βραβείου Νέμιτσας στα Μαθηματικά τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 στο Προεδρικό Μέγαρο

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Έντιμοι κ. Υπουργοί,
Έντιμοι κ. Βουλευτές,
Dear Ambassadors,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζω όλους, στην 7η ετήσια βράβευση του Ιδρύματος μας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μας τιμά ιδιαίτερα.

Παρά το βεβαρυμένο πρόγραμμά του και τις τεράστιες προκλήσεις που έχει καθημερινά να αντιμετωπίσει, ο Πρόεδρος βρίσκει το χρόνο και για μας, πράγμα που αποδεικνύει πόσο μεγάλη σημασία δίδει στην Επιστήμη, τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, κάτι που ενθαρρύνει πολύ το έργο μας.

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα κ. Πρόεδρε, γι’ αυτό.

Όπως ξέρετε, απόψε βραβεύουμε τα Μαθηματικά. Ο Δημήτρης Χριστοδούλου θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Μαθηματικούς στον κόσμο. Είναι πολυβραβευμένος και έχει λάβει τα σημαντικότερα βραβεία στα Μαθηματικά που υπάρχουν στον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κριτών, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Αθανάσιος Φωκάς έγραψε χαρακτηριστικά: «Demetris Christodoulou is clearly, in a class of his own». Δηλαδή, είναι κάτι το ξεχωριστό.

Κάποιος άλλος σπουδαίος επιστήμονας είπε για τον Χριστοδούλου: «Ευτυχώς μετά από 2300 χρόνια οι Έλληνες επέστρεψαν στα Μαθηματικά»· εννοούσε φυσικά 2300 χρόνια μετά τον Αρχιμήδη.

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιδρύματος, συνέβη κάτι που μας ξάφνιασε και συγχρόνως μας συγκίνησε. Μερικοί από τους δέκα υποψηφίους, μετά που τους ανακοινώσαμε την ετυμηγορία της Επιτροπής Κριτών, μας έγραψαν ότι και οι ίδιοι ως κριτές θα επέλεγαν τον Δημήτρη Χριστοδούλου! Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Και τώρα επιτρέψετε μου λίγα λόγια για τον βραβευόμενό μας απόψε. Ο Δημήτρης Χριστοδούλου είχε από μικρός μια τεράστια κλίση στα Μαθηματικά και τη Θεωρητική Φυσική. Από την ηλικία των δεκατεσσάρων άρχισε να μελετά την Ευκλείδεια Γεωμετρία και είχε εντυπωσιαστεί από ένα ντοκιμαντέρ για τον Αϊνστάιν. Στα επόμενα δυό εφηβικά του χρόνια απορροφήθηκε κυριολεκτικά από τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και τις έννοιες του χώρου και του χρόνου, έννοιες που ίσως δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητές από πολλούς από εμάς.

Την περίπτωση του Δημήτρη Χριστοδούλου πρόσεξαν διάσημοι Καθηγητές της Φυσικής με αποτέλεσμα, στις αρχές του 1968, ο 17χρονος τότε Δημήτρης να γίνει δεκτός ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να είχε προηγουμένως φοιτήσει σε οποιοδήποτε προπτυχιακό πρόγραμμα. Μέσα σε δύο μόνο χρόνια και ένα μήνα πριν τα δέκατα ένατα του γενέθλια, δημοσίευσε την πρώτη του επιστημονική εργασία, η οποία του έδωσε το πρώτο του διδακτορικό.

Το 1977 η επιστημονική του άποψη μετασχηματίστηκε ριζικά, ως ερευνητή πια, στο Ινστιτούτο Πλανκ στο Μόναχο. Τότε αναγνωρίστηκε από τους συνεργάτες του και τους συναδέλφους του το μαθηματικό του ταλέντο και του δόθηκε ειδική άδεια, με πλήρεις απολαβές, για να πάει στο Παρίσι και να μελετήσει Μαθηματικά για περίοδο πέντε ετών από το 1977 ως το 1981. Αυτό τον βοήθησε να συναντήσει το αληθινό του κάλεσμα στην επιστήμη, που ήταν η ανάπτυξη των Μαθηματικών με σκοπό την επίλυση προβλημάτων της Φυσικής.

Το 1981 ο Δημήτρης Χριστοδούλου επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάστηκε μεθοδικά για πέντε συνεχή χρόνια, συνεργαζόμενος με διάσημους Μαθηματικούς, από διάφορες χώρες με διεθνή ακτινοβολία, για να κτίσει μια λαμπρή σταδιοδρομία στα Μαθηματικά. Σήμερα ο Δημήτρης Χριστοδούλου είναι Καθηγητής των Μαθηματικών και της Φυσικής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Περισσότερα για τη σταδιοδρομία του θα μας πει σε λίγο ο Καθηγητής Μάριος Μαυρονικόλας.

Θα κλείσω τη σημερινή μου προσφώνηση με θερμές ευχαριστίες, από τη Λούκη και εμένα, προς το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου για τη μεγάλη βοήθεια που όπως πάντα μας παρέχουν, για την πραγματοποίηση της τελετής.

Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Εξωτερικών και τους Πρέσβεις μας σε όλο τον κόσμο που γίνονται οι Πρέσβεις του Βραβείου μας όταν μας προσφέρουν απεριόριστη βοήθεια για τη διεθνή προβολή και τη διανομή της αφίσας μας, όπως και των ανακοινώσεών μας για το Βραβείο.

Ευχαριστούμε την Display Art, και τον Άντη Παρτζίλη προσωπικά, για όλο το μεράκι που έδωσαν για την ετοιμασία και βελτίωση του σκηνικού της τελετής.

Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς για την αποψινή παρουσία σας.

ΤΝ/ΜΑ
3.10.2016