Ομιλία του κ. Τάκη Νέμιτσα κατά την τελετή απονομής του Βραβείου Νέμιτσας στη Χημεία στις 7 Οκτωβρίου 2014 στο Προεδρικό Μέγαρο

Πανιερώτατε,
Εξοχότατε πρώην Πρόεδρε κ. Βασιλείου,
Έντιμοι Υπουργοί,
Dear Ambassadors,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζω όλους στην 5η Ετήσια Βράβευση, από την ίδρυση του Ιδρύματος μας το 2009. Καλωσορίζω επίσης όσους έχουν έλθει από το εξωτερικό, για να είναι απόψε μαζί μας.

I would also like to welcome Professor Seiichi Matsuda, Dean at Rice University, who came all the way from Houston, just to be with us tonight.

Το φιλμάκι που μόλις έχετε δει, παρουσίασε, μέσα σε 8 μόνο λεπτά, εικόνες από τις προηγούμενες τέσσερις βραβεύσεις του Ιδρύματος και μέσα στα 8 αυτά λεπτά, συμπύκνωσε θύμησες τεσσάρων ολόκληρων χρόνων.

Το Ίδρυμα Νέμιτσας δημιουργήθηκε με στόχο να συμπληρώσει κάτι που έλειπε από τον τόπο μας, δηλ. να τιμά Κύπριους επιστήμονες και καλλιτέχνες που διαπρέπουν παγκόσμια. Και πιστέψτε με αυτοί δεν είναι λίγοι.

Το διαπιστώσαμε και εμείς στην πορεία.

Το Ίδρυμα στήθηκε με τη βοήθεια των νομικών μας συμβούλων και των φίλων μας στους οποίους χρωστάμε πολλά. Κατορθώσαμε όχι μόνο να ετοιμάσουμε και να εγγράψουμε το Ίδρυμα, αλλά μέσα σε ένα χρόνο από την ίδρυση μας, αξιωθήκαμε να απονείμουμε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο βραβείο στην Ιατρική.

Η προετοιμασία της κάθε βράβευσης είναι δουλειά ενός ολόκληρου χρόνου. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εργάζεται εθελοντικά· με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο και όλες οι άλλες επιτροπές, ο Συντονιστής, ο Γραμματέας και οι λοιποί συνεργάτες μας.

Απόψε ολοκληρώνεται η 5η βράβευση και οι βραβευμένοι μας γίνονται 7· οι 5 είναι ξεχωριστοί επιστήμονες και οι 2 εξαίρετοι καλλιτέχνες. Νομίζω ότι αξίζει να τους αναφέρω.

Το 2010 βραβεύσαμε ταυτόχρονα τον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη στην Εμβρυική Ιατρική και τον Καθηγητή Ελευθέριο Διαμαντή στην Βασική Βιοϊατρική Έρευνα.

Το 2011 τους δυό παγκόσμια γνωστούς βιρτουόζους στο πιάνο, τον Συπριέν Κατσαρή και τον Μαρτίνο Τιρίμο.

Το 2012 τον Καθηγητή Κυριάκο Αθανασίου στη Βιοϊατρική Μηχανική που βρίσκεται απόψε μαζί μας με τη σύζυγό του και κατορθώνει να παρευρίσκεται και να τιμά την τελετή μας για δεύτερη κατά συνέχεια χρονιά.

Το 2013 τον Καθηγητή Γιώργο Ευσταθίου για τα επιτεύγματα του στη Φυσική. Φέτος βραβεύουμε τον καθηγητή Κυριάκο Κ. Νικολάου, γνωστό και ως K.C., για τα τεράστια επιτεύγματα του στη Χημεία.

Ο Καθηγητής K.C. Nicolaou, ξεχωρίζει ανά το παγκόσμιο για τις τεράστιας σημασίας ανακαλύψεις του, που βοηθούν τους γιατρούς σε ολόκληρο τον κόσμο στην αντιμετώπιση και θεραπεία πολλών ασθενειών με έμφαση και επιτυχία στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Για τις μέχρι σήμερα επιτυχίες του, έχει τιμηθεί με μεγάλα διεθνή βραβεία.

Στο έργο του Καθ. Νικολάου θα αναφερθεί εκτενέστερα ο Συντονιστής του Ιδρύματός μας, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθ. Μάριος Μαυρονικόλας. Ο δικός μου ρόλος επικεντρώνεται απόψε στην αναφορά των σκοπών του Ιδρύματος και τη δράση και την ανάπτυξή του από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Φέτος για πρώτη χρονιά το Διοικητικό Συμβούλιο, αναγκάστηκε να μειώσει το χρηματικό έπαθλο από 50.000 σε 30.000 ευρώ· τούτο λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που έχουμε υποστεί από την απώλεια μεγάλου μέρους των εισοδημάτων μας.

Κατανοούμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα και ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις μέχρι τώρα προσπάθειες του να μας βοηθήσει. Αναμένουμε ότι, με τη σταδιακή βελτίωση της οικονομίας της χώρας μας, οι προσπάθειες αυτές θα στεφθούν με επιτυχία. Όταν αυτό, γίνει κατορθωτό, το Ίδρυμα θα διευκολυνθεί μακροχρόνια να συνεχίσει τις ετήσιες βραβεύσεις του.

Θα αναφερθώ τώρα στην 6η Ετήσια Βράβευση που θα γίνει το 2015. Το Δ.Σ. έχει αποφασίσει η Βράβευση αυτή να αφιερωθεί για δεύτερη φορά στις Τέχνες και συγκεκριμένα στη Ζωγραφική. Στον ίδιο αυτό χώρο, κάπου τον Οκτώβριο του 2015, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε τον βραβευόμενο ή τους βραβευόμενους Κύπριους ζωγράφους. Με την επιλογή αυτή αναδεικνύεται ο πολύπλευρος ρόλος του Ιδρύματος και επιλέγεται ένας άλλος τομέας των Τεχνών, αυτός της Ζωγραφικής για αναγνώριση και βράβευση.

Πριν τελειώσω επιθυμώ να εκφράσω την ανησυχία μας για τις σοβαρές πολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν δυστυχώς σήμερα, οι

οποίες ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακυρώσει την τελευταία στιγμή την παρουσία του απόψε.

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου κ. Παναγιώτη Αντωνίου ο οποίος τον αντικαθιστά.

Ευχαριστίες στέλλουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών και τις Πρεσβείες μας για τη βοήθεια που μας προσφέρουν κάθε χρόνο, με τις ανακοινώσεις της βράβευσης σε όλες τις χώρες που είμαστε διαπιστευμένοι.

Ευχαριστούμε τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και τα περιοδικά «Cyprus Today» και «Η Κύπρος μας» για την προβολή της δράσης και των τελετών Βράβευσης του Ιδρύματος μας κάθε χρόνο.

Επιθυμώ και φέτος, να ευχαριστήσω το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου και να υπογραμμίσω τη μεγάλη τους προθυμία και τη συνεργασία τους μαζί μας για την επιτυχία της φετινής τελετής.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το μεγάλο τους ενδιαφέρον και την αμέριστη στήριξη τους σε κάθε προσπάθεια μας. Ευχαριστώ επίσης τα μέλη του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου που με ανιδιοτέλεια επιλέγουν κάθε χρόνο τη Διεθνή Επιτροπή των Κριτών.

Ιδιαίτερες θερμές ευχαριστίες στο Συντονιστή μας καθηγητή Μάριο Μαυρονικόλα και στο Γραμματέα και νομικό σύμβουλο μας Άγι Αγαπίου, για την ακούραστη και τακτική συνεργασία τους με εμάς και τη Γραμματεία.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας απόψε.

7/10/2014
Τάκης Νέμιτσας