Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής του βραβείου του Ιδρύματος Τάκη και Λούκη Νέμιτσα 7 Οκτωβρίου 2014

Θεοφιλέστατε,
Κυρίες και κύριοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, αλλά και ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για τη βράβευση ενός καταξιωμένου συμπατριώτη μας, ενός σημαντικού Κύπριου επιστήμονα του οποίου η συνεισφορά στην παγκόσμια επιστήμη τιμά τη χώρα μας και αναγνωρίζεται διεθνώς από τα πιο σημαντικά επιστημονικά κέντρα.

Ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια όταν Κύπριοι που μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη ζωή καταφέρνουν, όχι μόνο να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν, αλλά και να διαπρέψουν και να τιμήσουν την πατρίδα μας στα πιο ψηλά επίπεδα των τεχνών και της επιστήμης.

Απόψε, έχουμε την τιμή να βραβεύσουμε έναν τέτοιο λαμπρό επιστήμονα που το 1964 μετανάστευσε στην Αγγλία για να συνεχίσει τις σπουδές του και από τότε αναπτύσσεται και προοδεύει προσφέροντας ανεκτίμητης αξίας υπηρεσία στην παγκόσμια κοινωνία και ειδικότερα, στην ιατρική.

Καλούμαστε να απονείμουμε το Βραβείο Χημείας του Ιδρύματος «Τάκης και Λούκη Νέμιτσα», στον διακεκριμένο καθηγητή Κυριάκο Κώστα Νικολάου, του οποίου η εξαιρετική οξύνοια και προσωπικότητα τον οδήγησαν, από τον Καραβά της Κερύνειας, στις υψηλότερες θέσεις διάφορων σημαντικών Ερευνητικών και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Αμερικής.

Πληροφορούμαι ότι ο επιστημονικός τομέας του κ. Νικολάου είναι η ολική σύνθεση, μια εξειδίκευση στον τομέα της οργανικής χημείας που έχει ως στόχο την αναπαραγωγή, μέσα στο εργαστήριο, των μορίων της ζωντανής φύσης από απλά, εμπορικά διαθέσιμα υλικά.

Από αυτά τα μόρια ανακαλύπτονται σημαντικά φαρμακευτικά σκευάσματα, καλλυντικά, βιταμίνες , υφάνσιμες ύλες, κ.α., όπως επίσης και υλικά υψηλής τεχνολογίας που ωφελούν την κοινωνία με αμέτρητους τρόπους .

Ως πιο αντιπροσωπευτικές από τις επιστημονικές επιτυχίες του κ. Νικολάου είναι, οι ολικές συνθέσεις των αντικαρκινικών φαρμάκων Ταξόλη και Καλιχεαμυκίνη. Το πρώτο, μάλιστα, είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αντικαρκινικά, σήμερα, φάρμακα .

Για τις μεγάλες και συνεχείς επιτυχίες του διακεκριμένου συμπατριώτη μας, μάς έχουν ενημερώσει άλλοι ομιλητές, ειδικοί επ’ αυτού. Εγώ θα προσθέσω μόνο, πως ο εξέχων αυτός Κύπριος επιστήμονας, είναι και ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος δάσκαλος που έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλο τον κόσμο, οι επιστημονικές συνεισφορές του περιγράφονται σε πάνω από 760 δημοσιεύσεις και περισσότερα από 60 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει λάβει δεκάδες βραβεία και τιμητικές διακρίσεις παγκόσμια.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Είμαστε υπερήφανοι γιατί άνθρωποι, όπως ο Κυριάκος Νικολάου, ξεπερνούν τα στενά σύνορα της πατρίδας μας και προβάλλουν τις πνευματικές αρετές της χώρας μας σε όλη την οικουμένη. Τον ευχαριστούμε θερμά, γι’ αυτό. Η βράβευσή τους στην πατρίδα τους, είναι η ελάχιστη τιμή την οποία μπορούμε να ανταποδώσουμε.

Οφείλουμε, επίσης, να αποδώσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς το Ίδρυμα «Τάκης και Λούκη Νέμιτσα» γιατί με την προσφορά και τη δράση του αναδεικνύει και επιβραβεύει τους άξιους και διακεκριμένους συμπατριώτες μας ανά την υφήλιο. Τέτοιες πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν το μεγαλείο και τη γενναιοδωρία του λαού μας καθώς και τη θέλησή μας να είμαστε χρήσιμοι και επωφελείς για τον τόπο μας και για τον κόσμο.

Από τις ιδρύσεώς του το Ίδρυμα «Τάκης και Λούκη Νέμιτσα» βραβεύει Κύπριους επιστήμονες που με τις μελέτες και την έρευνα τους επινοούν τέτοιες εφευρέσεις, ανακαλύψεις ή βελτιώσεις ώστε «να αποφέρουν μεγάλο όφελος στην Κύπρο και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο τον κόσμο», όπως ορίζει και το καταστατικό του.

Θέλω, επίσης, να σημειώσω το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος λειτουργεί αμισθί και ανιδιοτελώς, όπως και το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο, ο Γραμματέας και ο Συντονιστής του Ιδρύματος, καθώς και οι υπόλοιπες επιτροπές που συστήνονται. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη.

Οι δύσκολες ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας καθιστούν τέτοιου είδους δραστηριότητες πολύτιμο βοήθημα στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας και ανασύνταξης των δυνάμεών μας για την αντιμετώπιση της δυσχερούς κατάστασης που αντιμετωπίζουμε.

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε όλο το φάσμα και το εύρος της κυπριακής κοινωνίας και προκάλεσε δυσμενέστατες συνέπειες σε ιδρύματα, σε οργανισμούς, στους πολίτες, αλλά και στο ίδιο το κράτος. Οι οικονομικές δυνατότητες της Πολιτείας έχουν περιοριστεί δραματικά, αλλά οι προθέσεις της να συμβάλει στη διατήρηση ανάλογων θεσμών, όπως ο αποψινός, πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Σας ευχαριστώ για την αυτοπεποίθηση που μας προσφέρετε. Ευχαριστώ το Ίδρυμα Νέμιτσα για την προσφορά του και τον Κυριάκο Νικολάου για την υπερηφάνεια που μας γεμίζει.

Σας συγχαίρω θερμά.