Ομιλία του κ. Τάκη Νέμιτσα κατά την τελετή της απονομής του βραβείου Νέμιτσας στη Μηχανική στις 27/11/2012

Έντιμοι κύριοι Υπουργοί,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι:

 

Λυπούμαστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να βρίσκεται απόψε μαζί μας. Την αλλαγή του προγράμματος του Προέδρου πληροφορηθήκαμε μόλις χθες το μεσημέρι.

Ευχαριστούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Λουκά Λουκά ο οποίος εκπροσωπεί τον Πρόεδρο.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει θέσει από την αρχή, τις ετήσιες βραβεύσεις του Ιδρύματος Νέμιτσας υπό την αιγίδα του και έχει δώσει τη συγκατάθεση του για την οργάνωση της αποψινής εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη και όλο το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου, για την αμέριστη προθυμία τους να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο στην καλύτερη χρήση της ωραίας αυτής αίθουσας και των διευκολύνσεων που παρέχει για τελετές όπως η αποψινή.

Ευχαριστούμε επίσης τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη για την ευγενική του χειρονομία να συμπεριλάβει την εκδήλωσή μας στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας.

Σας καλωσορίζω όλους στην αποψινή απονομή του Βραβείου Νέμιτσας και σας ευχαριστώ που τιμάτε με την παρουσία σας το Ίδρυμα, τον βραβευόμενο και εμάς τους ιδρυτές.

Να μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι το Ίδρυμα Νέμιτσας αποτελεί την προσφορά μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως το φορέα, που θα τιμά και θα βραβεύει, κάθε χρόνο Κύπριους επιστήμονες και καλλιτέχνες με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο.

Το Βραβείο Νέμιτσας έχει καθιερωθεί και θα παραμείνει ως το βραβείο της χώρας μας, το βραβείο που θα απονέμεται κάθε χρόνο, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να αποδίδεται με το συμβολικό αυτό τρόπο, η ύψιστη τιμή και διάκριση στους επιστήμονες ή τους καλλιτέχνες που επιλέγονται για να βραβευθούν.

Θα ήθελα τώρα να σας ενημερώσω σε συντομία, για τη διαδικασία που ακολουθούμε σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων που βραβεύουμε.

  • Η επιλογή του τομέα βράβευσης γίνεται ύστερα από μελέτη και έρευνα που κάνει η Συντονιστική Επιτροπή και εισηγείται προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Με την έγκριση της επιλογής από το Δ.Σ., ενημερώνεται το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο, το προεδρείο του οποίου εδρεύει στο Λονδίνο, και αποτελείται από διακεκριμένους Ακαδημαϊκούς από διάφορα μέρη του κόσμου.
  • Το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο επιλέγει, από τα ίδια τα μέλη του ή από διεθνείς προσωπικότητες στον τομέα της βράβευσης, 5 κριτές που απαρτίζουν την Κριτική Επιτροπή. Οι κριτές επιλέγουν το δικό τους Πρόεδρο και προετοιμάζονται για τη μελέτη των αιτήσεων που θα παραληφθούν.
  • Η Συντονιστική Επιτροπή ετοιμάζει τα έντυπα υποβολής αιτήσεων για Βράβευση και ο Άντης Παρτζίλης την αφίσα της Βράβευσης. Αυτά καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, στις ιστοσελίδες πολλών Πανεπιστημίων ανά τον κόσμο και στις ιστοσελίδες Πρεσβειών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Η Προεδρία του Ιδρύματος, σε συνεργασία με τη Γραμματεία και το Συντονιστή, αρχίζουν μεθοδικά το έργο της ανακοίνωσης και προβολής του τομέα βράβευσης.
  • Όλοι μας στο Γραφείο στη Λεμεσό, με τη συνεργασία του Συντονιστή καθ. Μαυρονικόλα, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Γραμματέα  του Ιδρύματος μας, νομικού Άγι Αγαπίου, αποστέλλουμε χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα σε Πανεπιστήμια και άλλα επιστημονικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο εντοπισμός των κατάλληλων κέντρων είναι μεθοδικός και επίπονος· η εμπειρία όμως που αποκτούμε, άρχισε να κάνει την τεράστια αυτή δουλειά ευκολότερη.
  • Για να είναι τα αποτελέσματα πιο αποδοτικά, χρησιμοποιούμε τις εξαίρετες υπηρεσίες που μας προσφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με οδηγίες του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών προς όλους τους Πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Πρέσβεις διαβιβάζουν μηνύματα σε όλα τα Πανεπιστήμια και επιστημονικά κέντρα των χωρών που είναι διαπιστευμένοι.Παρόμοια βοήθεια για την ανακοίνωση προς όλα τα μέρη του κόσμου παρέχεται και από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με όλα τα μέσα που διαθέτει.
  • Ακολουθούν οι παραλαβές αιτήσεων από τους υποψηφίους για τη βράβευση. Αφού αυτές ελεγχθούν και καταχωρηθούν στο αρχείο του Ιδρύματος, αποστέλλονται ηλεκτρονικά στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κριτών, όπου αρχίζει η μελέτη και αξιολόγησή τους.

Ως αποτέλεσμα της τρίχρονης επίπονης και μεθοδικής δουλειάς, το βραβείο Νέμιτσας έχει καθιερωθεί και αναγνωρίζεται ως το κατεξοχήν Κυπριακό βραβείο που τιμά τους Κύπριους επιστήμονες και καλλιτέχνες με παγκόσμια εμβέλεια.

Με την ενημέρωση αυτή, ανακοινώνω ότι η Επιτροπή Κριτών, όπως θα σας αναλύσει σε λίγο ο Πρόεδρός της, Καθηγητής Μιχάλης Γιαννεσκής, έχει επιλέξει τον Διακεκριμένο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis, των Ηνωμένων Πολιτειών, Κυριάκο Α. Αθανασίου, για βράβευση στη Βιοϊατρική Μηχανική.

Οι ανακαλύψεις του καθηγητή Αθανασίου εστιάζονται κυρίως σε τρεις τομείς που θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν σε λίγο από τον ίδιο.  Επιγραμματικά αναφέρω:-

1ον Την εφεύρεση μηχανισμού για τη χορήγηση φαρμάκων μέσω του οστού, σε ασθενείς στους οποίους η ενδοφλέβια χορήγηση δεν είναι δυνατή. Η μέθοδος αυτή σώζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

2ον Τη δημιουργία μηχανισμού μέσω του οποίου μπορεί να προβλεφθεί ή και να αποφευχθεί ο σχηματισμός έλκους στα άκρα των ποδιών διαβητικών ατόμων. Ο μηχανισμός αυτός έχει συμβάλει στην αποφυγή ακρωτηριασμού των κάτω άκρων σε πολλούς ασθενείς.

3ον Την εφεύρεση βιοδιασπώμενου μοσχεύματος για τη θεραπεία τραυματικών κακώσεων στον αρθρικό χόνδρο. Αυτό είναι το νέο προϊόν που εισήχθηκε στην αγορά για την αντιμετώπιση αυτού του τύπου παθολογικών καταστάσεων.

Θα περιορισθώ να σημειώσω ότι στο Ίδρυμα Νέμιτσας, με τους μηχανισμούς που έχουμε δημιουργήσει, «ανακαλύψαμε» τον Καθηγητή Κυριάκο Αθανασίου, που κατάγεται από τη Λάρνακα, στη μακρινή Καλιφόρνια της Αμερικής, και σας τον παρουσιάζουμε απόψε εδώ, για να τον τιμήσουμε και να τον βραβεύσουμε με τον πιο λαμπρό τρόπο σε αυτή την ωραία, καινούρια αίθουσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για την παρουσία σας. Σας εύχομαι να περάσετε μια όμορφη βραδιά με συναισθήματα περηφάνιας και συγκίνησης για τα κατορθώματα των Κυπρίων, ξεχνώντας, τουλάχιστον για απόψε, τα καθημερινά προβλήματα που μας ταλανίζουν όλους.

Τάκης Νέμιτσας
27/11/2012