Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη τελετή απονομής του Βραβείου Νέμιτσας στη Βιοιατρική Μηχανική 2012 στον Καθηγητή Κυριάκο Αθανασίου Τρίτη 27 Νοεμβρίου ώρα 7:00 Προεδρικό Μέγαρο

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση μου όταν μου δίνεται η ευκαιρία να απονέμω βραβεύσεις σε Κύπριους επιστήμονες οι οποίοι έχουν διακριθεί για την προσφορά τους ανά το παγκόσμιο. Είναι γι’αυτό που αποδέχθηκα με προθυμία την πρόσκληση του Ιδρύματος Νέμιτσα για να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή εκδήλωση και να απονέμω το βραβείο αυτό.

Το Ίδρυμα Τάκης και Λούκη Νέμιτσα ιδρύθηκε το 2009 ως φιλανθρωπικό ίδρυμα με στόχο την βράβευση διακεκριμένων Κυπρίων επιστημόνων που διαπρέπουν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Πρέπει να συγχαρώ το Ίδρυμα Νέμιτσα για την πρωτοβουλία του να καθιερώσει τα βραβεία αυτά. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε την εκτίμηση και την αγάπη μας στους ανθρώπους που με το έργο τους επάξια αντιπροσωπεύουν την Κύπρο στο παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι.

Ο καθηγητής Κυριάκος Αθανασίου αποτελεί τρανό παράδειγμα Κύπριου επιστήμονα με διακρίσεις και προσφορά στην επιστήμη. Το ερευνητικό έργο του Κυριάκου έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα και έχει μετουσιωθεί σε ιατρικά επιτεύγματα και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα σε ασθενείς ανά το παγκόσμιο. Συμβάλουν έτσι στην διάσωση ανθρώπινων ζωών καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών ασθενών.

Η προσωπική ιστορία καθώς και το βιογραφικό του ανθρώπου που τιμούμε απόψε ως πολιτεία, έχει τύχει εκτενούς αναφοράς από άλλους ομιλητές απόψε. Εγώ θα ήθελα να επικεντρωθώ στην ανθρώπινη πλευρά του επιστήμονα που τιμούμε σήμερα. Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων μας που έχουν για λόγους υγείας επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις για τον άνθρωπο Κυριάκο Αθανασίου. Με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να έχει να κερδίσει ιδιοτελώς κάτι, έχει σε πολλές περιπτώσεις βοηθήσει συνανθρώπους μας που είχαν μεταβεί στο Χιούστον για ιατρικούς λόγους. Αυτό αποτελεί για μένα το πιο αξιόπιστο διαπιστευτήριο για το ήθος και την εντιμότητα του ανδρός. Η ανιδιοτελής προσφορά προς τον συνάνθρωπο αποτελεί το πιο σημαντικό επίτευγμα.

Είναι γι’ αυτό που το επιστημονικό έργο ανθρώπων όπως είναι ο Κυριάκος, πρέπει πρώτα από όλα να αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Ειδικά σε ότι αφορά στην επιστήμη της Ιατρικής. Μιας επιστήμης τόσο ανθρωποκεντρικής όσο και με τεράστια κοινωνική προσφορά.

Η κοινωνία για να προοδεύσει πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, αυτά που παράγουμε αποτελούν κοινωνικό πλούτο. Πρέπει να βοηθήσουμε ενεργά στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό σε περιόδους κρίσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως είναι η σημερινή. Εμείς ζητούμε από τους επιστήμονες μας να αναγνωρίζουν πρώτα από όλα το ρόλο τους ως αναπόσπαστα μέλη της κοινωνίας η οποία τους μόρφωσε τους έδωσε τα ιδανικά και τα ερεθίσματα στα πρώτα τους βήματα.

Ανθρώπους και επιστήμονες όπως τον καθηγητή Κυριάκο Αθανασίου πρέπει να τους αξιοποιήσουμε ως τόπος. Πρέπει να τους δώσουμε όση στήριξη χρειάζεται για να φέρουν πίσω στην Κύπρο εμπειρογνωμοσύνη και κύρος. Για την πραγματική άνθιση στον τομέα της έρευνας και της επιστήμης. Τομείς που μπορούν εξελικτικά να καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας, παράγοντας εξειδικευμένες τεχνολογίες σε πολλούς, διαφορετικούς τομείς. Η Κύπρος δεν έχει να επιδείξει βαριά βιομηχανία. Αυτό που της δίνει ένα πραγματικό πλεονέκτημα είναι οι καλά καταρτισμένοι και με υψηλή εκπαίδευση επιστήμονες που διαθέτει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Ιδιαίτερα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Αγαπητέ Κυριάκο,

Το Βραβείο του Ιδρύματος Νέμιτσας στη Βιοιατρική Μηχανική για το 2012 σου απονέμεται σήμερα επάξια για το πολυσχιδές έργο σου.

Σε συγχαίρω από καρδιάς και σου εύχομαι η δημιουργικότητα σου να παραμείνει άσβεστη.