Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής του βραβείου του Ιδρύματος Τ&Λ Νέμιτσα, 10 Οκτωβρίου 2013

Μακαριότατε, πανιερότατοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Κύπρο και το εξωτερικό

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, αλλά και ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για τη βράβευση ενός καταξιωμένου τέκνου της πατρίδα μας, ενός σημαντικού Κύπριου επιστήμονα του οποίου η συνεισφορά στην παγκόσμια επιστήμη τιμά τη χώρα μας και αναγνωρίζεται από τα πιο σημαντικά επιστημονικά κέντρα του κόσμου.

Είναι ξεχωριστή η χαρά και η ικανοποίηση που αισθάνομαι ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν Κύπριοι μετανάστες που κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή σε τρίτες χώρες και κατάφεραν, όχι μόνο να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν, αλλά και να διαπρέψουν και να τιμήσουν την πατρίδα μας στα πιο ψηλά επίπεδα των τεχνών και της επιστήμης.

Απόψε, έχουμε την ευκαιρία και την τιμή να βραβεύσουμε ένα τέκνο της Κύπρου, το ένα από τρία παιδιά του Πέτρου Ευσταθίου από την Άχνα και της Χριστίνας Παρπέρη από την Αμμόχωστο που μετανάστευσαν στην Αγγλία τη δεκαετία του ’50. Καλούμαστε να απονείμουμε το Βραβείο Φυσικής του Ιδρύματος Τάκης και Λούκη Νέμιτσα, στον διακεκριμένο καθηγητή Γιώργο Πέτρου Ευσταθίου, ένα λαμπρό επιστήμονα της Κοσμολογίας, που από πολύ νεαρή ηλικία διέγραψε μια εξαιρετική ακαδημαϊκή καριέρα στην Οξφόρδη και στο Κέιμπριτζ ως καθηγητής στην Αστρονομία και την Αστροφυσική.

Ο Γιώργος Ευσταθίου είναι γνωστός στους διεθνείς επιστημονικούς κύκλους για την πρωτοπόρο χρήση υπολογιστών για τη διεξαγωγή προσομοιώσεων του σχηματισμού δομών στο Σύμπαν. Αυτή η μελέτη του, έδωσε τις πρώτες ενδείξεις μιας άφαντης μέχρι τότε ενέργειας, της λεγόμενης «σκοτεινής» ενέργειας.

Έχει διερευνήσει την ακτινοβολία που έχει απομείνει από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του Σύμπαντος και ανακάλυψε την ύπαρξη επιπρόσθετης δομής στην κατανομή γαλαξιών σε μεγάλες κλίμακες.

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να σας μιλήσει για τα επιτεύγματα του Γιώργου Ευσταθίου σε ένα τομέα που για όσους από εμάς δεν έχουμε σχέση, δύσκολα μπορούμε να συλλάβουμε στις ορθές τους διαστάσεις. Θα προσθέσω μόνο ότι ο Ευσταθίου ίδρυσε το Ινστιτούτο Κοσμολογίας Κάβλι, του οποίου είναι διευθυντής. Το Ινστιτούτο είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο στο είδος του και έχει ήδη τρία σημαντικά διεθνή βραβεία στην Κοσμολογία.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Είμαστε υπερήφανοι γιατί άνθρωποι, όπως ο Γιώργος Ευσταθίου, ξεπερνούν τα στενά σύνορα της πατρίδας μας και προβάλλουν τις πνευματικές αρετές της χώρας μας σε όλη την οικουμένη. Τον ευχαριστούμε θερμά, γι’ αυτό.

Ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς. Πόσο θα γνωρίζαμε και πόσο θα εκτιμούσαμε την ύπαρξη αυτού του λαμπρού επιστήμονα που μας τιμά, αν δεν υπήρχε το Ίδρυμα Τάκης και Λούκη Νέμιτσα, που μέσα από την προσφορά και τη δράση του αναδεικνύει και επιβραβεύει τους άξιους και διακεκριμένους συμπατριώτες μας ανά την υφήλιο;

Θέλω να εξάρω το έργο του Ιδρύματος, αλλά και τη γενναιοδωρία του ζεύγους Τάκη και Λούκης Νέμιτσα, που δώρισε το Ίδρυμα, με όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Από τις ιδρύσεώς του, το 2009, το Ίδρυμα Τάκης και Λούκη Νέμιτσα βραβεύει Κύπριους επιστήμονες που με τις μελέτες και την έρευνα τους επινοούν τέτοιες εφευρέσεις, ανακαλύψεις ή βελτιώσεις ώστε «να αποφέρουν μεγάλο όφελος στην Κύπρο και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο τον κόσμο», όπως ορίζει και το καταστατικό του Ιδρύματος.

Πρέπει, επίσης, να τονίσω το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος λειτουργεί αμισθί και ανιδιοτελώς. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο, ο Γραμματέας και ο Συντονιστής του Ιδρύματος, καθώς και οι υπόλοιπες επιτροπές που συστήνονται. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη.

Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν επιβεβαιώνουν, μόνο, το μεγαλείο και τη γενναιοδωρία του λαού μας, αλλά και τη θέληση μέσα από το παράδειγμα του Τάκη και της Λούκη Νέμιτσα, να είμαστε χρήσιμοι και επωφελείς για τον τόπο και το λαό μας.

Οι δραματικές ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας καθιστούν τέτοιου είδους δραστηριότητες πολύτιμο βοήθημα στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας και ανασύνταξης των δυνάμεών μας για την αντιμετώπιση της δυσχερούς κατάστασης που αντιμετωπίζουμε.

Κατανοώ τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και για το Ίδρυμα Νέμιτσα και συμμερίζομαι τις ανησυχίες του κ. Τάκη Νέμιτσα για το μέλλον του Ιδρύματος και την ικανότητά του να συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο και στον ίδιο βαθμό την αξιέπαινη προσφορά του.

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε όλο το φάσμα και το εύρος της κυπριακής κοινωνίας και προκάλεσε δυσμενέστατες συνέπειες σε ιδρύματα, σε οργανισμούς, στους πολίτες, αλλά και στο ίδιο το κράτος. Οι οικονομικές δυνατότητες της Πολιτείας έχουν περιοριστεί δραματικά, αλλά οι προθέσεις της να συμβάλει στη διατήρηση ανάλογων θεσμών, όπως ο αποψινός, πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Μαζί θα προσπαθήσουμε και θα συνεργαστούμε με την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί.

Ευχή και προσδοκία μου είναι ότι τον επόμενο χρόνο τέτοιο καιρό, όταν θα απονέμεται το 5ο βραβείο Νέμιτσα και θα τιμούμε ένα ακόμα άξιο τέκνο της πατρίδας μας θα είμαστε σε θέση να μιλούμε με περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για το μέλλον του λαού και της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ για την αυτοπεποίθηση που μας προσφέρετε. Ευχαριστώ το Ίδρυμα Νέμιτσα για την προσφορά του και τον Γιώργο Ευσταθίου για την υπερηφάνεια που μας γεμίζει. Σας συγχαίρω θερμά.