Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής του βραβείου του Ιδρύματος Νέμιτσας στα Μαθηματικά στο Προεδρικό Μέγαρο, 3 Οκτωβρίου 2016

Σας καλωσορίζω στην αποψινή 7η ετήσια βράβευση από την δημιουργία του Ιδρύματος Νέμιτσας το 2009.

Φέτος, το βραβείο είναι αφιερωμένο στον τομέα των επιστημών και ιδιαίτερα στα μαθηματικά.

Θα ήθελα να σας ομολογήσω πως νιώθω απόψε ένα ιδιαίτερο δέος, καθώς διάβασα το βιογραφικό του τιμώμενού μας, του εξαίρετου επιστήμονα Δημήτρη Χριστοδούλου και είναι μια από τις λίγες φορές που πραγματικά συνέλαβα τον εαυτό μου να εκπλήσσεται από το εύρος των αναζητήσεων και το βάθος των επιστημονικών γνώσεων του ξεχωριστού αυτού επιστήμονα.

Δεν σας κρύβω ακόμη πως το δέος μου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην άγνοια που νομίζω –όπως και οι περισσότεροι- έχουμε για αυτό το μεγάλο κεφάλαιο επιστήμης, στο οποίο διαπρέπει ο συμπατριώτης μας, όπου με τα μαθηματικά επιδιώκει να επιλύσει φυσικά προβλήματα.

Και βεβαίως ως φυσική εξέλιξη προκύπτει ο σεβασμός. Ο σεβασμός πρώτα από όλα στο ταλέντο, το οποίο αξιοποιήθηκε με σκληρή εργασία για να καταστεί σήμερα μια παγκόσμια μαθηματική αυθεντία.

Κύριε Χριστοδούλου,
Είμαστε πραγματικά περήφανοι για το έργο σας, ευτυχείς γιατί ένας οργανισμός όπως το Ίδρυμα Νέμιτσας μας δίνει την ευκαιρία να σας έχουμε κοντά μας, να σας τιμήσουμε και να αναδείξουμε την προσφορά σας στην παγκόσμια επιστήμη. Μια προσφορά, που θέλω με υπερηφάνεια, να μου επιτρέψετε να πω ότι αντιπροσωπεύει και την ίδια μας την πατρίδα, με την οποία οι δεσμοί σας δεν έπαψαν ποτέ να είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Το «Βραβείο Νέμιτσας» είναι ένας σχετικά νέος θεσμός, ο οποίος καταξιώνεται χρόνο με τον χρόνο με τις εξαιρετικά επίκαιρες επιλογές του. Αναδεικνύει διακεκριμένους Κυπρίους που δρουν και εργάζονται στο εξωτερικό ή και στην Κύπρο και κατά κανόνα ίσως να μην είχαμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε το έργο τους, εάν εσείς οι οργανωτές πίσω από αυτόν τον θεσμό δεν είχατε την εξαιρετική ιδέα να αναδείξετε αυτούς τους ανθρώπους τιμώντας τους. Γιατί ως γνωστόν δυστυχώς ισχύει σε μεγάλο βαθμό και στον τόπο μας η φράση «ουδείς προφήτης εν τη εαυτού πατρίδι».

Θα ήθελα να αναδείξω τον ιδιαίτερο συμβολισμό που εμπερικλείει το γεγονός πως επιλέξατε ως χρόνο βράβευσης τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, συνδέοντας έτσι την τελετή βράβευσης αρίστων Κυπρίων με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία τιμούμε την 1η Οκτωβρίου.

Η πρώτη βράβευση έγινε τον Νοέμβριο του 2010 με την ευκαιρία των 50χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τότε, κατά την τελετή, ανακοινώθηκε και επίσημα η δωρεά του Ιδρύματος Τάκης και Λούκη Νέμιτσα προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θέλω να εξάρω πραγματικά το έργο του Ιδρύματος, αλλά και τη γενναιοδωρία του ζεύγους Τάκη και Λούκης Νέμιτσα που δώρισε το Ίδρυμα, με όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρέπει, επίσης, να τονίσω το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος λειτουργεί αμισθί και ανιδιοτελώς. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο, ο Γραμματέας και ο Συντονιστής του Ιδρύματος, καθώς και οι υπόλοιπες Επιτροπές που συστήνονται. Θα ήταν συνεπώς παράλειψή μου να μην τους εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την ανεκτίμητη προσφορά τους.

Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Μέσα από λιγότερο από τρία χρόνια σκληρής προσπάθειας καταφέραμε να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας, αρχικά, και οικονομικής ανάπτυξης, στη συνέχεια. Ανάπτυξης που σήμερα ευρίσκεται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η θετική πορεία της οικονομίας μας αναγνωρίζεται και από διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, ένας εκ των οποίων πολύ πρόσφατα αναβάθμισε την πιστοληπτική μας ικανότητα.

Όλοι οι κρίσιμοι δείκτες της οικονομίας και ιδίως αυτός της ανεργίας έχουν θετική πορεία, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η χώρα μας βρίσκεται σε πορεία σταθερής ανάπτυξης, την οποία όμως πρέπει να διατηρήσουμε.

Στοιχείο αισιοδοξίας συνιστά και το γεγονός πως είμαστε στη μέση μίας κρίσιμης, δύσκολης, αλλά και ελπιδοφόρας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Εάν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και πετύχουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό, στηριζόμενοι στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, δεν έχω καμία αμφιβολία πως το μέλλον μας σε αυτόν τον τόπο θα είναι ευοίωνο και θα μπορούμε για πολλά χρόνια να νιώθουμε πως ακόμα μεγαλύτερες μέρες μάς επιφυλάσσονται για καλύτερη προοπτική και μέλλον.