Προσφώνηση του κ. Τάκη Νέμιτσα κατά την τελετή απονομής του Βραβείου Νέμιτσας στην Πληροφορική την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 στο Προεδρικό Μέγαρο

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Κύριοι Υπουργοί,

Κύριοι Βουλευτές,

Dear Ambassadors,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζω όλους στην 8η Βράβευση του Ιδρύματος Νέμιτσας από την ίδρυση του το 2009.

Το Ίδρυμα Τάκης & Λούκη Νέμιτσας έθεσε από την αρχή της ίδρυσης του, ως σκοπό του, την προώθηση και ανάδειξη της αριστείας. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης καθιέρωσε βραβεία για Κύπριους συμπατριώτες μας που διαπρέπουν στην Κύπρο και τη διασπορά σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τέχνης. Αφετηρία της προσέγγισης αυτής αποτέλεσε η πεποίθηση, εμάς των ιδρυτών, ότι η αναγνώριση του μόχθου και η καταξίωση της ανθρώπινης ζωής, διέρχεται και μέσα από την αριστεία.

Παράλληλα πιστεύουμε ότι η καθιέρωση τέτοιων βραβείων λειτουργεί και ως σημείο αναφοράς για τη κοινωνία ευρύτερα, η οποία ιδιαίτερα σήμερα έχει ανάγκη και από άλλα πρότυπα ζωής, που να υπερβαίνουν το κριτήριο της επιτυχίας των ανθρώπων, στο στίβο της οικονομικής δράσης και της συσσώρευσης υλικού πλούτου.

Το νέο φιλμάκι που μόλις έχετε δει, μας ξαναθύμισε, όλους τους βραβευμένους του Ιδρύματος μας από το 2010 μέχρι το 2016. Το 2017 δεν κάναμε βράβευση. Η δραστηριότητα μας συγκεντρώθηκε στις διαβουλεύσεις που είχαμε με τους αρμόδιους φορείς για την ένταξη του Ιδρύματος μας στην Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων & Τεχνών. Για να γίνει αυτό εφικτό, οφείλω πρώτα να πω, ένα μεγάλο ευχαριστώ, στο νομικό μας σύμβουλο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας Χρίστο Μαυρέλλη, που μας βοήθησε στη σύνταξη του σχετικού εγγράφου.

Η ιδέα της ένταξης του Βραβείου Νέμιτσας στην Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού όπως και από την Ιδρυτική Επιτροπή. Η όλη διαδικασία προχωρεί αργά αλλά ικανοποιητικά.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας οφείλεται στον τέως Υπουργό Παιδείας & Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή που είναι άξιος συγχαρητηρίων γι’ αυτό. Την πρόταση αυτή αφού ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, ψήφισε ομόφωνα η Βουλή σε νόμο στις 10 Νοεμβρίου 2017, γεγονός που τιμά ιδιαίτερα τους βουλευτές μας.

Η επιθυμία εμάς των ιδρυτών είναι όπως, όταν το Ίδρυμα ενταχθεί στην Ακαδημία, το Βραβείο να απονέμεται πάντοτε, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ύψιστη τιμή στους βραβευμένους.

Απόψε όμως συγκεντρωθήκαμε εδώ για να σας παρουσιάσουμε και να καλωσορίσουμε την κ. Αναστασία Αϊλαμάκη, που για πρώτη φορά από την ίδρυση του Ιδρύματος μας, το βραβείο δίδεται σε γυναίκα. Αυτό μας συγκινεί ιδιαίτερα.

Η βραβευόμενη μας, είναι καθηγήτρια της Πληροφορικής στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάννης. Για τη βραβευόμενη και το έργο της θα μιλήσει σε λίγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κριτών, καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης που ήρθε από τη Γαλλία στην Κύπρο ειδικά για το σκοπό αυτό. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Μαζί μας βρίσκεται επίσης το δεύτερο μέλος της Επιτροπής Κριτών, ο καθηγητής Tony Hey. Thank you Professor Hey for giving us the pleasure to be with us tonight.

Το τρίτο μέλος της Επιτροπής Κριτών, ο διάσημος στα 37 του χρόνια καθηγητής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, δεν ήτο δυνατόν, λόγω άλλων υποχρεώσεων να είναι απόψε μαζί μας.

Το Ίδρυμα Νέμιτσας ωστόσο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου μεθοδεύει την κάθοδο της επιστημονικής αυτής διάνοιας για μια μοναδική ίσως διάλεξη κάπου τον επόμενο χρόνο.

Ευχαριστώ πρώτιστα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για τη στήριξη του Ιδρύματος Νέμιτσας όλα αυτά τα χρόνια και για την παρουσία του στις τελετές βράβευσης του Ιδρύματος και την απονομή του βραβείου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών και όλους τους Πρέσβεις της Δημοκρατίας που είναι διαπιστευμένοι στις ξένες χώρες οι οποίοι αναρτούν την αφίσα του Ιδρύματος κάθε χρόνο στις ιστοσελίδες των Πρεσβειών μας, και προωθούν τους κανονισμούς για υποβολή αιτήσεων από Κύπριους του εξωτερικού.

Παράλληλα ευχαριστούμε το συγκρότημα του Φιλελευθέρου που δημοσιεύει την αφίσα του Ιδρύματος κάθε χρόνο, και προβάλλει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υποβολή αιτήσεων από τους επιστήμονες και καλλιτέχνες της Κύπρου.

Ευχαριστούμε επίσης το ΚΥΠΕ για την έγκαιρη και αντικειμενική παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου για τη μεγάλη προθυμία με την οποία βοηθούν στην παρουσίαση της ωραίας αυτής τελετής που γίνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άντη Παρτζίλη και της Display Art.

Τέλος σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας.

4 Οκτωβρίου 2018

Τάκης Νέμιτσας