Σύντομη ανασκόπηση της προόδου του Ιδρύματος από την ίδρυση του το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι το Φεβρουάριο του 2013

Το Ίδρυμα Νέμιτσας συμπληρώνει τον 4ο χρόνο ζωής του με τρεις πολύ επιτυχημένες βραβεύσεις και προωθεί την 4η βράβευση για τον Οκτώβριο του 2013.

Η 1η βράβευση έγινε στο Hilton Λευκωσίας στις 23/11/2010 για να συμπέσει με τα 50-χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η 1η βράβευση ήταν στην Ιατρική. Βραβεύθηκαν δυό κορυφαίοι Κύπριοι επιστήμονες, ο Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης με έδρα το Λονδίνο για τα επιτεύγματα του στην Κλινική Ιατρική έρευνα, και ο Καθηγητής Ελευθέριος Διαμαντής με έδρα το Τορόντο για τα επιτεύγματα του στη Βασική Βιοϊατρική έρευνα.

Τα βραβεία έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ειδική τελετή με πάνω από 250 καλεσμένους.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την τελετή της 1ης Βράβευσης σε βίντεο

Η 2η βράβευση έγινε στο θερινό θέατρο του Προεδρικού Μεγάρου στις 16/9/2011 στη Κλασική Μουσική. Βραβεύθηκαν, δυό καταξιωμένοι πιανίστες, ο Συπριέν Κατσαρής με έδρα το Παρίσι και ο Μαρτίνος Τιρίμος με έδρα το Λονδίνο, οι οποίοι με τις εκτελέσεις τους στο πιάνο, σκορπούν αγαλλίαση και συγκινήσεις σε κάθε ακροατήριο που έχει την τύχη να τους ακούσει.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το βίντεο της 2ης Βράβευσης και να ακούσετε τις εκτελέσεις των Κυπρίων βιρτουόζων της Κλασικής Μουσικής

Η 3η Βράβευση έγινε στη νέα αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου στις 27/11/2012.
Το βραβείο ήταν στη Μηχανική. Η βράβευση συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και το σύμβολο της Προεδρίας παρουσιαζόταν κατά το εξάμηνο της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ στην ιστοσελίδα και σε όλα τα έντυπα του Ιδρύματος.

Το βραβείο δόθηκε για πρώτη φορά σε ένα μόνο επιστήμονα, τον Καθηγητή Κυριάκο Α. Αθανασίου από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Davis, για τις ανακαλύψεις του στη Βιοϊατρική Μηχανική.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις ανακαλύψεις του Καθηγητή Αθανασίου και ολόκληρο το βίντεο της τελετής και της δεξίωσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος κατά τη συνεδρίαση του στις 26/1/2013, αποφάσισε όπως το 4ο ετήσιο βραβείο του Ιδρύματος δοθεί στη Φυσική.

Τα βραβεία Νέμιτσας έχουν καθιερωθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως θεσμός και δίνονται πάντοτε από τον Πρόεδρο σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου το Φθινόπωρο.