Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Εξοχότατε πρώην Πρόεδρε κ. Βασιλείου
Excellencies Ambassadors,
Κυρίες & Κύριοι,
Το φιλμάκι που μόλις έχετε παρακολουθήσει αποτελεί ικανή ένδειξη για την ταυτότητα του Ιδρύματος Νέμιτσας.
Για όσους ίσως βρίσκεστε εδώ απόψε για πρώτη φορά, θα πούμε μόνο ότι σκοπός του Ιδρύματος είναι να βραβεύει τους κορυφαίους Κύπριους Επιστήμονες και Καλλιτέχνες που διαπρέπουν ανά την υφήλιο. Αυτοί είναι άνθρωποι που τιμήθηκαν ήδη με τις πιο υψηλές διακρίσεις στους τομείς τους. Άνθρωποι που συνέτειναν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.
Από το 2010 που δώσαμε το πρώτο βραβείο, έχουμε κιόλας μία ομάδα από επτά επίλεκτους τέτοιους ανθρώπους, που μας κάνουν εξαιρετικά περήφανους.
Απόψε είμαστε εδώ για την 6η Βράβευση. Φέτος, για δεύτερη φορά από την ίδρυσή μας, επιλέξαμε και πάλι τις Τέχνες. Η πρώτη ήταν το 2011 στη Κλασσική Μουσική. Για το 2015 τολμήσαμε να πάμε στις Εικαστικές Τέχνες. Λέω τολμήσαμε γιατί για μας οι Εικαστικές Τέχνες ήταν κάτι σχετικά άγνωστο. Όμως, με την αποφασιστικότητα και το σθένος μας, καταφέραμε ρωτώντας ειδικούς στο τομέα των Τεχνών, και φυσικά διαβάζοντας διάφορα βιβλία, να μάθουμε και να κατανοήσουμε αρκετά.
Είχαμε τελικά 43 αξιόλογες αιτήσεις. Σύμφωνα με τους κανονισμούς μας εμπιστευτήκαμε την επιλογή όπως πάντα σε καταξιωμένες προσωπικότητες στον τομέα της Βράβευσης. Η Διεθνής Επιτροπή Κριτών απαρτίζεται από πέντε Κυρίες αυτή τη φορά, που ειδικεύονται στη σύγχρονη τέχνη· αυτές είναι :-
Μαρί-Λόρ Μπερνατάκ, Επιμελήτρια στο Μουσείο του Λούβρου Σύγχρονων Εκθέσεων
Σιαντάλ Μπερέ, Επιμελήτρια στο Κέντρο Πομπιτού Σύγχρονων Συλλογών
Αναέλ Πιζιά, Κριτικός Τέχνης και Εκδότρια του Art Press Magazine.
Άντρη Μιχαήλ-Σουέρ, Καθηγήτρια Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Αμιένης στη Γαλλία.
και ή Σάρα Γουΐλσον, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια, διεθνώς αναγνωρισμένη.
Η επιλογή της επιτροπής ήταν ο Χριστόδουλος Παναγιώτου, τον οποίον βραβεύουμε απόψε.
Πρέπει να πώ ότι ο Χριστόδουλος Παναγιώτου είναι ο νεαρότερος που βραβεύουμε μέχρι τώρα· είναι μόλις 37 χρονών, και είναι Λεμεσιανός. Σας διαβεβαιώ, όμως, ότι καμμιά ανάμειξη στην επιλογή του δεν είχα ούτε εγώ ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η δουλειά του Χριστόδουλου επικεντρώνεται στην έρευνα της Ιστορίας και της Γεωγραφίας, με ερμηνείες και μηνύματα που μερικές φορές χρειάζονται επεξηγήσεις για να γίνουν κατανοητές.
Για το έργο του καλλιτέχνη θα σας μιλήσει αυθεντικά η Πρόεδρος της Επιτροπής Κριτών και βέβαια ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
Θα προσθέσω μόνο ότι ο Χριστόδουλος Παναγιώτου κατόρθωσε από νεαρή ηλικία να γίνει γνωστός για το επιτυχημένο έργο του στις Εικαστικές Τέχνες, με τη συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις που τον καταξίωσαν σε παγκόσμια αναγνώριση και σε διεθνώς αναγνωρισμένα Βραβεία. Αναφέρω επιγραμματικά το Βραβείο «Δέστε» του Ιδρύματος Δάκη Στέλιου Ιωάννου και την επιλογή του από το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού να εκπροσωπεί την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας φέτος.
Την έκθεση της Βενετίας έχουμε επισκεφθεί η Λούκη και εγώ όπου και είδαμε το έργο του καλλιτέχνη από κοντά.
Η δουλειά του Χριστόδουλου έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στα πιο έγκυρα κέντρα τέχνης παγκοσμίως με πολύ κολακευτικά σχόλια και κριτικές.
Το Βραβείο Νέμιτσας 2015 απονέμεται στον Χριστόδουλο Παναγιώτου για τα διεθνώς αναγνωρισμένα και μεγάλου κύρους επιτεύγματα του στις Εικαστικές Τέχνες. Το μέλλον του ανοίγεται μπροστά λαμπρό και μακρύ. Του ευχόμαστε συνεχείς επιτυχίες.
Θα ολοκληρώσω με λίγα λόγια τώρα για την πρόοδο και τους στόχους του Ιδρύματός μας. Το Ίδρυμα προσεκτικά, με μελετημένες περικοπές στα έξοδα του, κατόρθωσε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει τις άμεσες οικονομικές δυσκολίες που δημιούργησε η οικονομική κρίση του 2013 στη χώρα μας, και ελπίζει ότι θα συνεχίσει την πορεία του με τις ετήσιες βραβεύσεις.
Αυτά τα λίγα από μένα. Και τώρα με πολλή χαρά να αναφέρω ότι ή κα. Ανδρούλλα Βασιλείου, Τέως Επίτροπος Πολιτισμού της Ε.Ε. που μας τιμά επίσης απόψε με την παρουσία της θα μας πει λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη Χριστόδουλο Παναγιώτου που βραβεύουμε απόψε.