Απονεμήθηκε απόψε στον καθηγητή Δημήτριο Χριστοδούλου το Βραβείο του Ιδρύματος Τάκης και Λούκη Νέμιτσας για το 2016, βραβείο που φέτος ήταν αφιερωμένο στα Μαθηματικά. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Θα ήθελα να σας ομολογήσω πως νιώθω απόψε ένα ιδιαίτερο δέος καθώς διάβασα το βιογραφικό του τιμώμενου μας, του εξαίρετου επιστήμονα Δημήτρη Χριστοδούλου και είναι μία από τις λίγες φορές που πραγματικά συνέλαβα τον εαυτό μου να εκπλήσσεται από το εύρος των αναζητήσεων και το βάθος των επιστημονικών γνώσεων του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος απευθυνόμενος προς τον βραβευθέντα εξήρε το έργο του επιστήμονα.
«Κύριε Δημήτρη Χριστοδούλου, είμαστε περήφανοι για το έργο σας, ευτυχείς γιατί ένας οργανισμός όπως το Ίδρυμα Νέμιτσας μας δίνει την ευκαιρία να σας έχουμε κοντά μας, να σας τιμήσουμε και να αναδείξουμε την προσφορά σας στην παγκόσμια επιστήμη» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το έργο και την προσφορά τού Ιδρύματος Νέμιτσας.
‘’Το «Βραβείο Νέμιτσας», είναι ένας σχετικά νέος θεσμός, ο οποίος καταξιώνεται χρόνο με το χρόνο με τις εξαιρετικά επίκαιρες επιλογές του. Αναδεικνύει διακεκριμένους Κυπρίους που δρουν και εργάζονται στο εξωτερικό ή και στην Κύπρο και κατά κανόνα ίσως να μην είχαμε την δυνατότητα να αναγνωρίσουμε το έργο τους εάν – εσείς οι οργανωτές πίσω από αυτό τον θεσμό – δεν είχατε την εξαιρετική ιδέα να αναδείξετε αυτούς τους ανθρώπους τιμώντας τους. Γιατί ως γνωστόν δυστυχώς ισχύει σε μεγάλο βαθμό και στον τόπο μας η φράση «ουδείς προφήτης εν τη εαυτού πατρίδι».
Θα ήθελα να αναδείξω τον ιδιαίτερο συμβολισμό που εμπερικλείει το γεγονός πως επιλέξατε ως χρόνο βράβευσης τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, συνδέοντας έτσι την τελετή βράβευσης αρίστων Κυπρίων με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία τιμούμε την πρώτη Οκτωβρίου. Θέλω να εξάρω το έργο του Ιδρύματος, αλλά και τη γενναιοδωρία του ζεύγους Τάκη και Λούκης Νέμιτσα, που δώρισε το Ίδρυμα, με όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, προς την Κυπριακή Δημοκρατία‘’ ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Καθ. Δημήτριος Χριστοδούλου Για έναν από τους κορυφαίους Μαθηματικούς στον κόσμο έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκης Νέμιτσας μεταφέροντας και κάποια χαρακτηριστικά από το «παρασκήνιο» της φετινής βράβευσης.
«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κριτών, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Αθανάσιος Φωκάς έγραψε χαρακτηριστικά: «Demetris Christodoulou is clearly, in a class of his own. Δηλαδή, είναι κάτι το ξεχωριστό» δήλωσε ο κ. Νέμιτσας σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία τού Ιδρύματος συνέβη κάτι πού ξάφνιασε όλους. «Μερικοί από τους δέκα υποψηφίους, μετά που τους ανακοινώσαμε την ετυμηγορία της Επιτροπής Κριτών, μας έγραψαν ότι και οι ίδιοι ως κριτές θα επέλεγαν τον Δημήτρη Χριστοδούλου! Αυτό νομίζω τα λέει όλα» ανέφερε και έκλεισε την προσφώνησή του με μία άλλη αναφορά ενός σπουδαίου επιστήμονα για τον Δημήτριο Χριστοδούλου: «Ευτυχώς μετά από 2300 χρόνια οι Έλληνες επέστρεψαν στα Μαθηματικά»· εννοούσε φυσικά 2300 χρόνια μετά τον Αρχιμήδη, κατέληξε ο κ. Νέμιτσας.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Μάριος Μαυρονικόλας ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και στο έργο του Δημήτριου Χριστοδούλου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Χριστοδούλου ήταν ακόμη μαθητής της Δευτέρας Λυκείου τo 1968 όταν οι εφημερίδες των Αθηνών έγραφαν με πηχυαίους τίτλους: «Μαθητής -Αϊνστάιν: Μαθητής Γυμνασίου διαβάζει Ανώτερα Μαθηματικά και λύνει δύσκολα προβλήματα».
Επιγραμματικά, ένα σημαντικό μέρος από το επιστημονικό έργο του Δημητρίου Χριστοδούλου, επεσήμανε ο κ. Μαυρονικόλας εστιάζεται στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, στην ευστάθεια του Χώρου Minkowski, στη δημιουργία Μελανών Οπών στο κενό κάτω από ισχυρά βαρυτικά κύματα, και στα τρισδιάστατα ρευστά. Τομή του έργου του αποτελεί η επίλυση δύσκολων Διαφορικών Εξισώσεων που σχετίζονται με αυτό.
Ανάμεσα δε σε άλλα από το εντυπωσιακό έργο του βραβευθέντα ο κ. Μαυρονικόλας σημείωσε τα παρακάτω: «Στο πλαίσιο της Γενικής Θεωρίας ο Δημήτριος Χριστοδούλου έχει αποδείξει την ευστάθεια του Χωροχρόνου ή Χώρου Minkowski στον οποίο ζούμε. Ας μου επιτραπεί να εξηγήσω ότι ο χώρος Minkowski είναι ο μαθηματικός χώρος στον οποίον η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν είναι πιο κατάλληλη να παρασταθεί. Σε αυτόν τον χώρο υπάρχουν οι συνήθεις τρεις χωρικές διαστάσεις, οι οποίες συνδυάζονται με τη διάσταση του χρόνου και σχηματίζουν μια τετραδιάστατη τοπολογική πολλαπλότητα για την αναπαράσταση του χωροχρόνου. Ο βραβευόμενος έχει καταδείξει την επ’ άπειρον μη γραμμική φύση των βαρυτικών κυμάτων και έχει διατυπώσει αυστηρά θεωρήματα σχετικά με τη δημιουργία Μελανών Οπών. Ήδη η διδακτορική διατριβή του περιείχε την κεντρική ιδέα που οδήγησε άλλους σπουδαίους ερευνητές, όπως ο Hawking και ο Bekenstein, στην τελική διατύπωση της Θερμοδυναμικής των Μελανών Οπών και της ακτινοβολίας Hawking.».
Φανερά συγκινημένος ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου ευχαρίστησε το Ίδρυμα για τη βράβευση και μίλησε για τον ίδιο και την ιδιαίτερη σχέση του με τα μαθηματικά . «Όταν ήμουν 14 ετών, γεννήθηκε μέσα μου, εντελώς ξαφνικά, έναν φλέγον ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την θεωρητική φυσική. Μέσα σε διάστημα δυο ετών είχαν μαγευτεί με τις έννοιες του χώρου και του χρόνου, με την γεωμετρία του Ρήμαν και την σχετικότητα του Αϊνστάιν» δήλωσε και αναφέρθηκε στην επιστήμη, τις ιδέες και την έμπνευση.
«Λέγεται για εμάς τους μαθηματικούς πως χρειαζόμαστε μόνο μολύβι και χαρτί. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτά χρειάζονται μόνο για να καταγραφούν οι ιδέες και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές. Οι ιδέες οι ίδιες δεν χρειάζονται ούτε μολυβί, ούτε χαρτί. Σε μένα η έμπνευση πάντα έρχεται την νύχτα όταν βρίσκομαι σε εκείνη την ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ βαθύ ύπνου και εγρήγορσης, όπου η συγκέντρωση στον κόσμο των ιδεών είναι μεγίστη.» .Κατέληξε δε με μια ιδιαίτερα τιμητική αναφορά για το Ίδρυμα Νέμιτσας.
«Η μουσική και οι άλλες καλές τέχνες αποτελούν επίσης μέρος του πνευματικού πολιτισμού. Σε όλα αυτά τα πεδία το Ίδρυμα Νέμιτσας απένειμε βραβεία τα προηγούμενα χρόνια. Και φέτος προχωρά με την απονομή στα μαθηματικά, που στηρίζουν τις φυσικές επιστήμες, και σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι και αυτά μέρος της φιλοσοφίας».
Ημερομηνία απονομής του Βραβείου Νέμιτσας 2016 στα Μαθηματικά
Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ορίσει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 ως την ημερομηνία απονομής του Βραβείου Νέμιτσας 2016 στα Μαθηματικά.
Η τελετή θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο και το Βραβείο θα απονείμει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Κώστας Καλλή
Γενικός Διευθυντής
Επιλογή του Καθ. Δημήτριου Χριστοδούλου
για το Βραβείο Νέμιτσας 2016 στα Μαθηματικά
Με ιδιαίτερη χαρά σας πληροφορούμε, ότι η Διεθνής Επιτροπή Κριτών επέλεξε για το Βραβείο Νέμιτσας 2016 στα Μαθηματικά, τον καθηγητή Δημήτριο Χριστοδούλου και το Δ.Σ. του Ιδρύματος μας επικύρωσε ομόφωνα την επιλογή αυτή.
Ο καθηγητής Χριστοδούλου θεωρείται ως ένας από τους λίγους κορυφαίους μαθηματικούς επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που τιμά ιδιαίτερα την Κύπρο.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη ζωή και το έργο του καθηγητή Χριστοδούλου κάντε κλικ εδώ.
Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2016 στο Προεδρικό Μέγαρο και το Βραβείο θα απονείμει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα από το γραφείο του Προέδρου.
Κώστας Καλλή
Γενικός Διευθυντής
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Βραβείο ΝΕΜΙΤΣΑΣ 2016 στα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου 2016.
Με τη λήξη της προθεσμίας, η Γραμματεία του Ιδρύματος προώθησε όλες τις παραληφθείσες αιτήσεις στη Διεθνή Επιτροπή Κριτών για την αξιολόγηση τους και την επιλογή του υποψηφίου ή υποψηφίων για Βράβευση.
Η όλη διαδικασία, μαζί με την επικύρωση της επιλογής, θα ολοκληρωθεί μέχρι την 18η Ιουλίου 2016.
Η Γραμματεία
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ανακοινώνει ότι το Βραβείο ΝΕΜΙΤΣΑΣ 2016 θα απονεμηθεί στα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.
Το Βραβείο θα απονείμει ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2016. (Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.)
Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται αποδεκτές από 1/4/2016 έως και τις 30/4/2016, κατά προτίμηση σε ηλεκτρονική μορφή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ιδρύματος foundation@nemitsas.org ή να ταχυδρομούνται ή να παραδίδονται στη διεύθυνση του γραφείου του Ιδρύματος μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι της 30ης Απριλίου 2016.
Θα πρέπει επίσης να επισυνάπτονται αποδεικτικά στοιχεία με τα οποία να βεβαιώνεται η κυπριακή καταγωγή του υποψηφίου.
Το Βραβείο αποτελείται από:
(Σε περίπτωση που επιλεγούν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι, το Χρηματικό Έπαθλο θα κατανεμηθεί εξίσου μεταξύ των βραβευθέντων.)
Κάντε κλικ εδώ για την αφίσα του Βραβείου.
7/1/2016