Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (Τρίτη) στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή απονομής του βραβείου του Ιδρύματος Τάκης και Λούκη Νέμιτσας που φέτος αφορούσε τον τομέα της Χημείας. Το βραβείο απονεμήθηκε στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον του Τέξας, Κυριάκο Κ. Νικολάου.
Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (την ομιλία μετέφερε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Παναγιώτης Αντωνίου) εξήρε τόσο το έργο του βραβευθέντα, όσο και το ρόλο του Ιδρύματος.
«Είμαστε υπερήφανοι γιατί άνθρωποι, όπως ο Κυριάκος Νικολάου, ξεπερνούν τα στενά σύνορα της πατρίδας μας και προβάλλουν τις πνευματικές αρετές της χώρας μας σε όλη την οικουμένη. Τον ευχαριστούμε θερμά, γι’ αυτό. Η βράβευσή τους στην πατρίδα τους, είναι η ελάχιστη τιμή την οποία μπορούμε να ανταποδώσουμε. Οφείλουμε, επίσης, να αποδώσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς το Ίδρυμα «Τάκης και Λούκη Νέμιτσας» γιατί με την προσφορά και τη δράση του αναδεικνύει και επιβραβεύει τους άξιους και διακεκριμένους συμπατριώτες μας ανά την υφήλιο. Τέτοιες πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν το μεγαλείο και τη γενναιοδωρία του λαού μας καθώς και τη θέλησή μας να είμαστε χρήσιμοι και επωφελείς για τον τόπο μας και για τον κόσμο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Παρουσιάζοντας εκ μέρους του Ιδρύματος Νέμιτσας τον βραβευθέντα καθηγητή Κυριάκο Κ. Νικολάου ο καθηγητής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάριος Μαυρονικόλας, μίλησε για ένα επιστήμονα που κατατάσσεται αυτοδικαίως ως ένας από τους διεθνώς κορυφαίους επιστήμονες στη Χημεία.
«Νοιώθω περήφανος να δηλώσω ότι πρόκειται για μια κορυφαία, ταλαντούχα και πολυσύνθετη ανθρώπινη μονάδα που με το επιστημονικό του έργο τιμά την Κύπρο διεθνώς» δήλωσε ο κ. Μαυρονικόλας σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Κ. Νικολάου έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 760 ερευνητικές εργασίες σε κορυφαία διεθνή περιοδικά της περιοχής του και σε έγκριτα πρακτικά διεθνών συνεδρίων πρώτης τάξεως. Κατέχει, επίσης, περισσότερα από 60 Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, σημείωσε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αναφερόμενος στο έργο του βραβευθέντος ο κ. Μαυρονικόλας σημείωσε ότι ο Καθηγητής Κυριάκος Κ. Νικολάου ασχολείται με την ολική σύνθεση φυσικών προϊόντων με πολύπλοκη δομή.
«Ως τις αντιπροσωπευτικότερες από τις ερευνητικές επιτυχίες του Καθηγητή Κυριάκου Νικολάου στη Συνθετική Χημεία θα περιοριστώ, λόγω έλλειψης χρόνου και μόνο, να αναφέρω μόνο δύο, τις ολικές συνθέσεις των αντικαρκινικών φαρμάκων της Ταξόλης και της Καλιχεαμυκίνης» δήλωσε ο Μάριος Μαυρονικόλας ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ταξόλη.
«Απομονώθηκε αρχικά το 1971 από κωνοφόρα δένδρα του είδους Taxus, αλλά η καθιέρωσή της ως φάρμακο στη φαρμακοβιομηχανία καθυστέρησε λόγω της χαμηλής συγκέντρωσής της στη φυσική πρώτη ύλη, δηλαδή τη δρόγη. Λόγω της παρατηρούμενης δραστικότητάς της κατά του καρκίνου η Ταξόλη κατέστη γρήγορα ένας πολλά υποσχόμενος αντικαρκινικός παράγοντας και έγινε έτσι το μήλο της έριδος, με πολλές ερευνητικές ομάδες ανά το παγκόσμιο να ανταγωνίζονται για την ολική σύνθεσή της στο εργαστήριο. Το νήμα έκοψε η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Νικολάου που πέτυχε να δημοσιεύσει, για πρώτη φορά το 1994, την ολική σύνθεση της Ταξόλης»
Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο βραβευθείς καθηγητής Κυριάκος Κ. Νικολάου ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με υπενθύμιση της παιδικής του ηλικίας στον Καραβά:-
« Οι παππούδες μου ήταν και οι δύο αγρότες, καλλιεργούσαν τα μικρά τους χωράφια για να θρέψουν τις οικογένειές τους και να κερδίσουν τα προς το ζην. Ο πατέρας μου μπορούσε να σταδιοδρομήσει μόνο ως κτίστης, έχοντας παρακολουθήσει μόνο μέχρι την τρίτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Η επιθυμία του για μένα ήταν να γίνω αρχιτέκτονας, αλλά εγώ γοητευόμουν περισσότερο από τα αστέρια και το σύμπαν» δήλωσε ο κ. Νικολάου.
Αναφερόμενος στη Ταξόλη τόνισε ότι αυτή αποτελεί ίσως το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαρκινικό φάρμακο σήμερα. «Λόγω της πολλά υποσχόμενης φαρμακευτικής της δράσης ως κατάλληλο αντικαρκινικό παράγοντα, η Ταξόλη έγινε διάσημη και πολλές επιστημονικές ομάδες χημικών σε όλο τον κόσμο ενεπλάκησαν στον αγώνα για την σύνθεσή της στο εργαστήριο. Τελικά η επιτυχής ολική σύνθεση της ταξόλης δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα μας το 1994» ανέφερε ο βραβευθείς καθηγητής, ο οποίος συγκινημένος δήλωσε ότι με τίποτα δεν θα άλλαζε αυτή την τιμή στην ίδια του την πατρίδα.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκης Νέμιτσας ευχαρίστησε για τις προσπάθειες στήριξης του Ιδρύματος και καλωσόρισε όλους με ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Rice Seiichi Matsuda ο οποίος ήρθε από το Χιούστον ειδικά για να παραστεί στην τελετή.
«Το Ίδρυμα Νέμιτσας δημιουργήθηκε με στόχο να συμπληρώσει κάτι που έλειπε από τον τόπο μας, δηλαδή να τιμά Κύπριους επιστήμονες και καλλιτέχνες που διαπρέπουν παγκόσμια. Και πιστέψτε με αυτοί δεν είναι λίγοι. Το διαπιστώσαμε και εμείς στην πορεία» δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Νέμιτσας τονίζοντας ότι ο καθηγητής K.C. Nicolaou, ξεχωρίζει ανά το παγκόσμιο για τις τεράστιας σημασίας ανακαλύψεις του, που βοηθούν τους γιατρούς σε ολόκληρο τον κόσμο στην αντιμετώπιση και θεραπεία πολλών ασθενειών με έμφαση και επιτυχία στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Σε σχέση με την πορεία του Ιδρύματος ο κ. Νέμιτσας ανέφερε ότι για πρώτη φορά φέτος το βραβείο των 50 χιλιάδων ευρώ μειώθηκε στις 30 χιλιάδες λόγω των ζημιών που υπέστη το Ίδρυμα μετά την οικονομική κρίση. Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι με τη σταδιακή βελτίωση της οικονομίας της χώρας μας, οι προσπάθειες του Ιδρύματος θα στεφθούν με επιτυχία. Όταν αυτό, γίνει κατορθωτό, το Ίδρυμα θα διευκολυνθεί και θα διασφαλιστεί η μακροχρόνια συνέχιση των ετήσιων βραβεύσεων. Τέλος ο κ. Νέμιτσας ανακοίνωσε ότι η επόμενη, έκτη ετήσια βράβευση από το Ίδρυμα Τάκης και Λούκη Νέμιτσας η οποία θα λάβει χώρα το 2015 και πάλιν στο Προεδρικό, θα αφορά για δεύτερη φορά στις Τέχνες και συγκεκριμένα στη Ζωγραφική.